Friedrich Merz var en framträdande politiker i tyska kristdemokraterna CDU men kom i konflikt med Angela Merkel och lämnade politiken. Nu är han tillbaka med full kraft sedan han vunnit en medlemsomröstning om partiledarposten med stor marginal.

Merz avgick som gruppledare i parlamentet 2002 men har återkommer till partipolitiken. Sedan han lämnade parlamentet har han arbetat i finanssektorn och suttit i bolagsstyrelser. 

Det är medlemmarna i CDU som lyft fram honom sedan alla Angela Merkels lojala partiledarämnen gjort sig omöjliga. Friedrich Merz popularitet bland partimedlemmarna har redan länge varit stor och det blev klart också under fredagseftermiddagen. 62,1 procent av CDU-medlemmarna röstade på Merz medan den Merkel-lojale Helge Braun fick nöja sig med drygt 12 procent av rösterna.

Mot Merkels öppna gränser-politik

Merz har hela tiden haft uppfattningen att migrationspolitiken borde vara mer återhållsam.

”CDU vill äntligen hitta tillbaka till sin egen identitet, de konservativa värderingarna och tydliga budskapen. Allt detta kom till uttryck i medlemsomröstningen”, skriver Süddeutsche Zeitung.

”Verkliga slutet för Merkel-eran”, skriver tyska Bild i rubriken. ”Den klara majoriteten för Merz avslutar inte bara en personlig baksmälla för Angela Merkel, utan också om politisk inriktning. Merz har fått ett starkt mandat att leda partiet tillbaka på en väg med en igenkännbar borgerlig profil.”

Tidningen menar också att Merz som konservativ kan förena de olika falanger som uppstått.

Ny tyngd som CDU-ledare

Politico skriver att Merz kritiserat sin föregångare Merkel för att ha tagit partiet allt för långt åt vänster, och konstaterar att han lär bli en av nyvalde kanslern Olaf Scholz mest högljudda kritiker.

Tyska tidningen Welt menar att Merz som styrelseproffs i börsbolagsstyrelser har en tyngd som Merkels egna prinsar och prinsessor inte haft, som valförloraren i höstens tyska parlamentsval Armin Laschet eller Merkels tidigare tilltänkta efterträdare Annegret Kramp-Karrenbauer.

Merz kommer att utses till partiledare vid en partistämma i januari.