Finns det något att jubla över när vi tittar tillbaka på 2021? I gårdagens ledare lyftes två tunga sorgeämnen. Men låt oss också titta efter glädjeämnen så här på årets sista dag.

En del undrar varför covidpandemin inte togs upp bland de negativa händelserna under året i gårdagens ledarartikel. Skälet är dels att ingen artikel om covid nådde högt intresse i läsekretsen, dels att jag anser att den frågan snarare tillhör de mer positiva nyheterna. Jo, faktiskt.

Dödligheten åter på normal nivå

Visst, medier och politiker vill fortsätta hålla uppe en panikartad stämning kring pandemin. Men den mest grundläggande statistiken som inte går att manipulera, den om överdödlighet, visar att vi under året är tillbaka på normal dödlighet i Sverige, även bland personer över 70 år – de som är mest sårbara för covid. Det visar senaste rapporten om överdödlighet från Folkhälsomyndigheten (pdf).

Rapport om överdödlighet, publ 23 december 2021.

Faran är inte över. Sjukvården är hårt belastad. Men utvecklingen går åt rätt håll.

Och igår nådde den första fartygslasten med tiotusentals av anticovidpillret Paxlovid från Pfizer sina beställare. ”Israel är ett av de första länderna i världen att få läkemedlet, känt som Paxlovid, som laboratorietester har visat vara mycket effektivt mot Omicron-varianten”, rapporterar Times of Israel.

Det finns mängder med brister som pandemin blottlagt, inte minst kring den samhällsberedskap som är politikens ansvar, men 2021 går utvecklingen åt rätt håll. Och detta trots smittspridningen av ny variant. Det är därför fel att skruva upp panikstämning, vilka motiven nu än må vara.

Opinionen i väljarkåren svänger

Det största hoppet står ändå till att den politiska opinionen i väljarkåren ska fortsätter svänga. En av de mest lästa artiklarna 2021 var när jag här i Samtiden refererade TV4-kommentatorn Marcus Oscarssons bild om opinionsutvecklingen över tid.

Marcus Oscarsson i TV4 den 4 september 2021.

En bild säger mer än tusen ord. Utvecklingen för S och SD i opinionen de senaste 20 åren är talande. Det parti som så grovt misslyckas med att styra upp landet, det som visas i gårdagens ledare, förlorar väljare över tid.

Hur det går 2022 är omöjligt att säga, men även om nye S-ledaren Magdalena Andersson har en smekmånad och höjt partiets siffror (dock inte till de Håkan Juholt fick efter sitt tillträde), ser det ut som att Sverige kan få en ny regering som tar de tunga samhällsproblemen på allvar därför att man har de värderingar om moral och ansvarstagande som vänsterregeringarna saknat.

Det finns alltså hopp, trots att problemen i vår tid är många.

Ha nu ett riktigt Gott Nytt År, kära läsare!