Även om S-ledaren numera heter Magdalena Andersson krävs fortfarande fyra partiets stöd i riksdagen för att hon ska bli statsminister – S, MP, C och V. Och det är inte alls självklart att hon vinner en sådan omröstning i nuläget.

KOMMENTAR. ”Man ska inte ropa hej…” På den socialdemokratiska kongressen lät det som att det bara är en formalitet innan Magdalena Andersson också är statsminister. Så enkelt är det inte.

Vänsterpartiet höjer insatserna

Nooshi Dadgostar (V) vann en stor prestigeseger i somras när S, MP och C vägrade slopa marknadshyror i nyproduktion i tron att V inte skulle våga fälla regeringen. Men när SD la fram förslag om misstroende röstade V för det och Stefan Löfven fälldes som statsminister.

Veckan efter drog C tillbaka kravet om marknadshyror och Stefan Löfven kunde då av V släppas fram som statsminister igen.

Händelsen har givit Vänsterpartiet en smak av maktens sötma. Man vill ha mer. V-ledaren Nooshi Dadgostar kräver att få vara med och förhandla om statsbudgeten.

Ingen S-statsminister utan V-stöd

Vänsterpartiet är mycket väl medvetna om att Socialdemokraterna behöver deras röster för att kunna behålla regeringsmakten.

– Utan Vänsterpartiet har Magdalena Andersson ingen majoritet. Så jag tycker att den frågan ska ställas till henne. Är hon beredd att riskera att Ulf Kristersson blir statsminister eller är hon beredd att ge och ta?, frågar Dadgostar i en intervju med DN.

Från Annie Lööf (C) är kravet det motsatta. Hon har sedan tidigare utfärdat samtalsförbud mellan S och V för att släppa fram en S-budget.

Nu är det tyst från Lööf. DN har försökt få kommentar, men inte fått någon från C. Allt medan Dadgostar solar sig i mediernas glans och talar med medierna om sina krav på inflytande över regeringen.

Ingen hänsyn till C

Av Magdalena Anderssons jungfrutal på S-kongressen framgick att hon profilerade sig i vänsterfrågor. Andersson tog ”mycket liten hänsyn till Centerpartiet. Attackerna på friskolorna och välfärdsföretagen förväntas man [C] att svälja. När Magdalena Andersson hissar segel står Annie Lööf surrad vid masten”, skriver Fredrik Johansson i SvD.

Centerpartiet har sålt ut den makt man hade, som vågmästare mellan borgerlig- och vänsterregering. Nu är man en dörrmatta åt Socialdemokratin i det hörn man målat in sig i allt sedan januariavtalet. Den nya stjärnan i rödgröna kretsar är Dadgostar. Hon körde fullständigt över Lööf i sommarens regeringskris.

Dadgostar har fått blodad tand. Nu förväntar hon sig mer av vänsterpolitik. Och Magdalena Andersson verkar inte svårflörtad på den punkten.