Strulet med val av statsminister, där oppositionen får igenom sitt budgetalternativ och med partier som lämnar regeringen kan vara klargörande för väljarna. Det kan få dem att byta parti.

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson beskriver det som ”historiskt häftigt”, och uppseendeväckande att Magdalena Andersson blev vald och avgick inom loppet av sju timmar. Sverige håller på att få ett nytt politiskt landskap.

Alternativen börjar klarna

– Jag tror att det här är en game changer. Många partier är inte längre låsta. Socialdemokraterna behöver inte längre ta hänsyn till Miljöpartiet. Miljöpartiet [är] friare in i valåret, säger han.

Att partierna kan gå fram mer självständigt kan göra att väljarna börjar rösta mer på de partier de tycker bäst om, snarare än att ta hänsyn till olika koalitioner och inte stödrösta på små partier för att de ska bli kvar i riksdagen.

Henrik Ekengren Oscarsson beskriver det också som en stor framgång för SD att partiet för första gången varit med och förhandlat fram en statsbudget Sverige ska styras på. Det gör också alternativen i politiken tydligare för väljarna, säger han i en intervju i G-P.

– Det skickar signaler till väljarna, att alternativet börjar klarna. Vad betyder det att rösta på M och KD – det är lättare att se vad man får.

Fördel icke-socialistiska oppositionen

Statsvetaren får frågan om väljarna kan uppfattas det som att det bara finns ett tydligt regeringsalternativ inför valet, det som är högerut.

– Precis. Men det kan också innebära att det blir tydligare vad som är den politiska motståndaren, vad det är man väljer mellan, säger Henrik Ekengren Oscarsson.