Migrantkrisen vid EU:s yttre gräns mellan Polen och Belarus fortsätter. Nya åtgärder kommer att vidtas då EU skärper tonen mot Belarus efter migranttrycket vid gränsen mot Polen.

Flera nya sanktioner mot Belarus ska hanteras när EU-ländernas utrikesministrar möts i Bryssel under måndagen.

Man utökar listan över personer, företag och organisationer i Belarus som ska få sina tillgångar i EU frysta och inte heller ges visum till EU. Samtidigt ska ministrarna också godkänna att utnyttjandet av migranter framöver ska kunna bli skäl för sanktioner mot Belarus. Det gäller flygbolag, turistfirmor eller personer som har hjälpt till att föra migranter till gränsen mot EU-länderna, rapporterar TT.

Stoppa migranterna

Situationen för dem som betalt stora summor för att via Minsk i Belarus ta sig till EU:s gräns är besvärlig. De som lyckas ta sig över gränsen till Polen och EU är ofta medtagna och nedfrusna. Den Polsk-kurdiske akutläkaren Arsalan Azzaddi har under de senaste veckorna behandlat ett trettiotal migranter i östra Polen, nära gränsen till Belarus. 

Han vädjar nu till migranternas hemländer att stoppa folk från att resa till Belarus, rapporterar Sverige Radio.

Använda Nato

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sa på söndagen att Polen, Litauen och Lettland överväger att be om nödkonsultationer med försvarsalliansen Nato för att få hjälp med att lösa migrantkrisen vid gränsen mot Belarus.