Ingen enkel uppgift för den nyvalde svenske statsministern som behöver gå till val om mindre än ett år, konstaterar utländsk media som beskriver turbulensen i Sverige som en politisk såpopera.

Att Magdalena Andersson (S) återigen blivit vald till statsminister i Sverige är något som även väcker internationellt intresse. Tyska stortidningen Bild skriver om nyheten under rubriken ”VALD – AVGICK – VALD IGEN” tillsammans med en bild på en leende Andersson från kammaren.

Politico beskriver en turbulent vecka inom svensk politik och skriver att Andersson nu kommer att leda en enpartiregering med ambitionen att nå överenskommelser i ”fråga till fråga” tillsammans med partier som står i konflikt med varandra på en rad punkter. ”Det kommer inte bli lätt”, skriver Politico.

”Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson har åter utnämnts till chef för landets regering, mindre än en vecka efter att hon avgått inom några timmar efter att hon tillträdde jobbet”, skriver Al Jazeera. ”Andersson ska leda Sveriges svagaste regering under flera decennierna, och styra med en budget som delvis formulerats av tre oppositionspartier, inklusive de invandringskritiska Sverigedemokraterna, vars framgångar under det senaste decenniet ligger i hjärtat av Sveriges politiska turbulens.”

I BBC konstaterar Maddy Savage i en analys att Andersson tvingas styra med högeroppositionens budget, och att hon leder en ”bräcklig minoritet” som inte längre leder Sverige tillsammans med den ”viktiga partnern” Miljöpartiet.

Sveriges ”politiska såpopera” är långtifrån över, skriver Savage.