Nu har alla vittnen hörts i rättegången mot Kyle Rittenhouse, som försvarade den mindre staden Kenosha mot ”black lives matter”-upplopp förra sensommaren och sköt ihjäl två av de tre upprorsmakare som trängt in honom i ett hörn.

Upploppen i Kenosha, en stad på 100.000 invåndare tio mil norr om Chicago, startade sedan en svart man, efterlyst för kvinnomisshandel, sköts av polis sedan han böjt sig in i sin bil trots att polisen sagt att han ska hålla händerna i luften. Den svarte mannen överlevde och polisen friades eftersom man kunde misstänka att den efterlyste sträckte sig efter vapen.

Rittenhouse ville skydda butiker från plundring

Men händelsen utlöste upplopp där butiker plundrades och sattes i brand flera nätter i rad. Polisen backade undan. Laglöshet uppstod. Det var detta som fick Kyle Rittenhouse att bege sig från sin ort, tre mil därifrån, till Kenosha för att hjälpa till att skydda butiker och bostäder från att brännas och plundras. Med sig hade han ett semiautomatiskt gevär, som han som 17-åring inte hade tillstånd att bära.

Under upploppen i Kenosha blev Rittenhouse jagad av tre män in i ett hörn. I närheten avfyrade någon vapen samtidigt som en av de tre männen slog honom med tillhygge och en annan man tog tag i Rittenhouse gevär. Den tredje mannen hade pistol i handen.

Då avfyrade Rittenhouse skott mot de tre männen. Två av dem dog.

Åklagare väckte åtal för överlagt mord mot Kyle Rittenhouse, som hävdar självförsvar. Medierna – både traditionella och sociala medier – har skrivit mängder om fallet. Det har då framkommit att de två som Rittenhouse sköt ihjäl båda var dömda våldsbrottslingar. Den ene var dömd för flera våldtäkter på barn i tioårsåldern. Den andre hade suttit i fängelse för kvinnomisshandel.

Vem ska upprätthålla lagen?

Denna rättegång har orsakat en intensiv debatt i USA. Från konservativt håll menar man att upploppen och laglösheten visar hur viktigt det är med en effektiv polis och när den drar sig tillbaka, så som man i flera vänsterstyrda städer gjort, så är Kyle Rittenhouse en hjälte som försökt skydda samhället från en aggressiv pöbel.

Från vänsterhåll pekar man på att Kyle Rittenhouse är lagbrytare som inte hade rätt att bära det kraftfulla skjutvapen han hade. Att han också agerade mot ”black lives matter” gör att man ser honom som motståndare.

Förmodligen hade rättegången blivit än mer uppmärskammad om de två som Rittenhouse sköt ihjäl varit svarta. Nu var de vita, och då finns inte den rasideologiska laddningen som BLM-kampanjen vill underblåsa.

På måndag sker slutplederingarna och sedan ska en 12 personer stor jury avgöra om Rittenhouse är skyldig till mord eller om han agerade i självförsvar och ska frias.