Idag valdes Magdalena Andersson (S) till statsminister med stöd av Annie Lööf (C) även om Lööf förra veckan såg till att regeringens budget föll till förmån för M, SD och KD-budgeten. Nu får Lööf kraftig kritik från många håll.

När partierna angav sin röstförklaring i riksdagen på förmidagen riktade flera partier stenhård kritik mot Annie Lööf och Centerpartiet. MP och V gav Lööf skulden för allt strul kring valet av ny statsminister. M konstaterade att det är Lööf som är orsaken till att en borgerlig regering inte kan bildas, trots att väjarna i valet 2018 utsåg en tydlig icke-socialistisk majoritet i riksdagen.

Hård kritik från höger…

I sin röstförklaring pekade Annie Lööf på Tyskland där en regering nu bildas med socialdemokrater, miljöpartister och liberaler. Hon ser det som ett bevis på att ”den breda mitten” går att uppnå.

Men som Expressen skriver i ledare: ”Centern drömmer om Tyskland. Men det finns ingen majoritet för S, MP och C i Sverige.” Och regeringsförhandlingarna är inte klara, trots ett avtal på 178 sidor skrivits.

Ulf Kristersson var kritisk mot Lööf och påpekade att det är på grund av Centerpartiet som ingen borgerlig regering kan bildas.

– Så länge Centerpartiet vill ha en ny S-regering kan jag inte göra mer, sa Kristersson från riksdagens talarstol.

.. och från vänster

Vänsterextrema ETC skriver krönikör idag: ”Jag är så j-vla trött på Annie Lööf”. Och kanske ger uttryck för vad vänsterpartierna tycker i riksdagen.

– Onsdagens budgetomröstning förvånade mig. Centerpartiet släppte fram en budget som förhandlats av ett högernationalistiskt parti samtidigt som de röstade fram en socialdemokratisk statsminister. Den statsminister de nu valt är gisslan, sa Nooshi Dadgostar (V).

Inför dagens omröstning riktade vänsterledaren en uppmaning till Annie Lööf: Välj sida!

Miljöpartiets kritik gick också ut på att Annie Lööf släppt fram en budget som SD förhandlat fram, något MP inte kunde acceptera.

173 nej mot 101 ja

När omröstningen om statsminister ägde rum röstade 173 ledamöter nej, 101 röstade ja och 75 personer avstod från att rösta. Magdalena Andersson blev därmed vald, eftersom inte en majoritet på 175 ledamöter röstat nej.

Av dessa röstsiffror framgår att Andersson har ett mycket bräckligt underlag för sin regering. Och hon ska regera på en statsbudget som justerats av M, SD och KD.

Centerpartiet skapar kaos

Det är ingen tvekan om att det är C som skapar det kaos som nu råder i riksdagen. Partiet gick till val på löftet att rösta fram Ulf Kristersson (M) till statsminister, men efter valet röstade hon aktivt nej till honom. Istället har hon fyra gånger röstat för att släppa fram S-ledare till statsministerposten. Detta har inneburit att de röda partierna kunnat regera, även om det finns en stor icke-socialistisk majoritet i riksdagen.

Dadgostars uppmaning till Lööf om att välja sida är högst befogad. Ett parti bör i riksdagen agera för både en röd statsminister och en röd budget, eller för en icke-socialistisk statsminister och en icke-socialistisk budget. Allt annat är fullständigt galet. Vilket senaste veckans turer bevisar.

Välj sida!