Oroligheterna vid gränsen mellan Belarus och EU-länderna Polen, Lettland och Litauen fortsätter. Detta kan ses som ett storpolitiskt maktspel där Belarus diktator Lukasjenko tar efter Turkiets Erdogan och använder migranter som vapen mot EU.

Tusentals migranter, många från Mellanöstern och Afghanistan, försöker forcera främst polska gränsen in i EU. Den Belarusiska diktatorn Aleksander Lukasjenko har inspirerats av Turkiet som lyckades väl med att skapa kaos i Europa 2015 och blev belönade med många miljarder euro som belöning. Lukasjenko försöker nu utifrån sina bevekelsegrunder att sätta press på EU.

Omkring 60 flighter går varje vecka från Mellanöstern till Minsk, rapporterar tyska tidningen Bild.

Försöker forcera EU:s yttre gräns

Därifrån slussar Belarusisk militär migranterna mot EU:s gräns. Polen håller emot när dessa migranter försöker forcera gränsstängslen in i EU. I tyska och polska media ser man mestadels aggressiva män med tillhyggen, som försöker ta sig in i EU.

I Riks diskuteras läget där det konstateras att Lukasjenko utnyttjar den naiviteten vi kan se inom EU – där många länder som Sverige kallar migranterna ”flyktingar” och lyfter fram det fåtal kvinnor och barn som finns i den folkmassa som trycker på.

Nu lyckas Lukasjenko underblåsa splittringen mellan EU-länderna.

Slutar det med att migranterna kommer till Sverige?

EU har från Bryssel erbjudit att skicka gränsstyrkor till Polen, som dock uppger att man vill hålla gränsen med egna trupper.

Tyskland och Polen har under hösten gemensamt försökt hitta lösningar för att fånga upp de migranter som ändå har lyckats ta sig in i EU. Liknande scenarios har vi I Lettland och Litauen. I värsta fall kommer dessa migranter att slussas från EU-länderna till Tyskland – eller sätta dem på ett flyg till Sverige.

*

Se inslag i Riks: