Nyhetskanalen Riks har idag startat ett nytt kulturprogram med recensioner av ny och äldre litteratur. Först till rakning är boken ”Stalin på Östermalm” av Martin Jonols.

Programmet har titeln ”Himla många böcker” och i det ska jag recensera böcker som jag tycker är intressanta. I det första avsnittet blir det en familjebiografi där författaren skildrar sin morfar som på order av Josef Stalin tillhör det svenska kommunistpartiets ledning från slutet av 1920-talet till dess han avgår ur riksdagen 1962.

Denne Gustav Johansson är en jovialisk och färgstark person som gifter sig med Eva Palmaer som tillhör överklassen och familjen flyttar in i en åttarummare på öfvre Östermalm – men med bara två hembiträden. Även mormor är kommunist, även om hon behåller sina överklassmanér. Hon får 1980 Leninpriset – den högsta utmärkelse en utlänning kunde få i Sovjetunionen.

Om deras liv, men också om sin misslyckade far och sina egna rädslor att misslyckas berättar författaren Martin Jonols på ett levande vis.

Se recensionen här:

Aktuella boken:
Titel och förlag: Stalin på Östermalm (Verbal, 2021)
Författare: Martin Jonols (tidigare Montelius), dramatiker och författare.