Sverigedemokraterna har flyttat fram positionerna ännu ett steg. Nu har partiet varit med och tagit fram den statsbudget som kommer att gälla för 2022. Idag röstade riksdagen igenom M, SD, KD-förslaget framförhandlat i finansutskottet.

KOMMENTAR. Det är kanske den största maktpolitiska framgången för Sverigedemokraterna sedan inträdet i riksdagen 2010. För bara några år sedan var det inga andra partier som var beredda att ens samtala med de riksdagsledamöter som svenska folket röstat fram till riksdagen.

Demokratin gör Sverigedemokraterna till en tung maktspelare

Nu har det börjat sjunka in i olika etablissemang att Sverigedemokraterna faktiskt har ett stort folkligt stöd och är en av landets tyngsta politiska aktörer. Partiet har länge föraktats som ”något som katten släpat in”, vilket varit ett oreflekterat, osakligt och odemokratiskt synsätt.

Men efter senaste riksdagsvalet, då Sverigedemokraterna blev landets tredje största parti, har allt fler insett att SD har så stort stöd att regeringsmakten inte kan intas utan att hänsyn tas till de över en miljon väljare som röstat på partiet.

Av rent maktstrategiska skäl måste politik-Sverige ta in i sitt medvetande att Sverigedemokraterna har 62 ledamöter i riksdagen och därmed är svåra att komma runt för att uppnå makt i en parlamentarisk demokrati som Sverige.

Nytt genombrott: SD har påverkat statsbudgeten

På senare år har allt fler börjat samtala med Sverigedemokraterna och senaste året har Moderaterna och Kristdemokraterna samverkat med Sverigedemokraterna i utskotten. Ja, till och med Vänsterpartiet har röstat på Sverigedemokraternas förslag, senast när SD föreslog misstroende mot statsminister Stefan Löfven i juni.

Nu i höst förhandlade M, SD och KD i finansutskottet fram ett gemensamt alternativ till statsbudget för 2022: Eftersom dessa tre partier har fler ledamöter i finansutskottet än regeringspartierna antog utskottet M/SD/KD-förslaget som sitt förslag.

När riksdagen idag röstade om budget var alltså SD-förhandlade förslaget huvudförslag. Det vann också när riksdagen gick till omröstning på onsdagseftermiddagen.

Detta är ett nytt steg för att nå verkligt inflytande över svensk politik. Nu är det endast ett steg till: att Sverigedemokraterna ingår i en ny regering med egna statsråd. Det steget kan tas efter valet 2022.