Under S-kongressen fick partiledningen ge vika. Kommunerna behöver många fler miljarder för att kunna ta hand om alla nyanlända som fortsätter strömma in i landet.

Det blev strid om frågan under pågående S-kongress i Göteborg. Ett stort antal arbetarekommuner hade krävt att den statliga ersättningen som i dag utgår i två år för nyanlända migranter ska förlängas till fem år.

Partistyrelsen som var emot ändringen tvingades ge efter. Det blev en kompromiss som innebär att det ”är rimligt att staten ger dessa kommuner extra resurser”. Därtill ska den statliga ersättningen till kommunerna ses över, rapporterar TT.

Alla S-ombud var inte nöjda med det.

– Vi tycker att man kunde vara betydligt tydligare. Många hamnar på försörjningsstödet, vilket försämrar integrationen och undergräver förtroendet för socialförsäkringssystemet. Staten borde ta tydligare ansvar, sade Sebastian Karlberg från Dalarna.

Kongressens majoritet var nöjd med kompromissen som också innebär att Socialdemokratin anser att Sverige tydligt ska stå upp för asylrätten.