Stökiga covidprotester har uppstått i Nederländerna för tredje natten i rad. Sedan oroligheterna började har 130 personer gripits, enligt polis och lokala medier.

Nederländerna gick tillbaka i partiell nedstängning (lockdown) den 13 november och överväger så kallade ”2G-åtgärder” som tillåter barer och kaféer att förbjuda människor som inte har vaccinerats.

Det har väckt protester. Oro och vandalisering har förekommit i flera städer under tre nätter i rad, rapporterar AFP.

”Flera små grupper förstör saker i centrum”, säger en taleskvinna för polisen i Groningen till AFP. ”Kravallpolis är på plats i centrum för att återställa ordningen.”

En fotbollsmatch i den närliggande staden Leeuwarden avbröts kort efter att supportrar, som är avstängda från spel på grund av Covid-19-restriktioner, avfyrade fyrverkerier, rapporterade holländska medier

Söndagens oroligheter kom efter två dagars oroligheter i Nederländerna, som upplevde sina värsta upplopp på 40 år på grund av ett utegångsförbud för coronaviruset.

Vissa skyller upploppen på frustrerade ungdomar.

– De tror att det är sättet att göra sig hörda, säger Mustafa Toprak, 31, till AFP. ”Det är ett dåligt sätt att göra det på, men det är de unga som agerar med våld.”

– De är unga människor och de har haft få friheter på grund av Covid-19 i nästan två år nu, så ja, jag förstår på något sätt men godkänner inte beteendet, säger Claudia van der Wijngaard, 60.

Protester runt om i Europa

En ny våg av protester bröt också ut i flera europeiska städer och i vissa franska utomeuropeiska territorier i söndags, då demonstranter reagerade, ibland våldsamt, på åtgärder för att återinföra koronavirusrestriktioner.

Polis och demonstranter drabbade samman i den belgiska huvudstaden Bryssel och under natten till tidigt på söndagen i det franska karibiska territoriet Guadaloupe.

Det förekom också nya demonstrationer i Österrike, där regeringen inför ett nytt lockdown och covid-19-vaccinmandat, rapporterar AFP.