Den 17-åriging som sköt ihjäl polisman i Biskopsgården i juni får endast åtta års fängelse i tingsrättens dom idag. Det borde blivit livstid, konstaterar åklagaren som dock tar hänsyn till gärningsmannens ålder, även om denne för bara två år sedan dömdes för mordförsök, och yrkade tio år.

Sakariye Ali Ahmed

Sverige har extremt låga straff för grova våldsbrott som mordförsök och mord. Det manifesterades idag i Göteborgs tingsrätt som dömer 17-årig återfallsförbrytare till endast åtta år – vilket betyder att han är ute och kan begå nya brott om bara fem år. Detta trots att han överlagt haft ihjäl en annan människa.

I Finland dömdes tidigare i höst 16-åring till tio års fängelse för dödsmisshandel och i Danmark dömdes i somras två 17-åringar från Rinkeby i Stockholm till 16 års fängelse för dubbelmord i Köpenhamn.

I ett pressmeddelande skriver domstolen: ”Tingsrätten anser att dna, övervakningsfilmer och vittnesuppgifter bevisar att 17-åringen varit gärningsman. Brottet kopplas till en konflikt mellan olika kriminella nätverk. Rätten har däremot inte kunnat belägga att 17-åringen uppfattat att Danman var polis. Något motiv till att rikta angreppet mot polisen har heller inte framkommit.”