Stefan Löfven var nu vid lunchtid hos riksdagens talman och lämnade in begäran om entledigande. Men det är fortsatt trassligt att utse ny statsminister. Förhandlingar pågår.

Turerna om hur nye S-ledaren Magdalena Andersson ska kunna godkännas av riksdagen också som statsminister fortsätter. Det som är klart är att Centerpartiet har nöjt sig med de besked man fått om strandskydd och skogsfrågor.

Däremot är det inte klart att Vänsterpartiet röstar ”gult”, det vill säga avstår. Om V röstar nej, blir inte Anderson statsminister.

Nu ska talmannen Andreas Norlén samtala med partiledarna och sedan lägga förslag till ny statsminister. Frågan ska bordläggas två gånger i riksdagen innan omröstning sker. Det betyder att Magdalena Andersson kan bli statsminister som tidigast i början på nästa vecka.

Budgeten blir nästa turbulens

Även om Centerpartiet släpper fram en socialdemokratisk statsminister för tredje gången på tre år, meddelar Annie Lööf (C) att hon inte har för avsikt att stödrösta på regeringens budget för 2022 om några veckor.

Det betyder att M, SD och KD skulle kunna få igenom ändringar i budgeten, eftersom de tre oppositionspartierna har fler mandat (154) än vad regeringens två partier S och MP har (116).