Måndagens beslut i Bryssel om att införa fler ofarliga sanktioner mot Belarus ses som en framgång för Lukasjenko. Sanktioner mot resebyråer och enskilda personer bryr sig Lukasjenko inte om, menar forskare.

Migrantkrisen vid EU:s yttre gräns mot Belarus började när EU i somras införde ett sanktionspaketet som siktade in sig på den för Belarus avgörande exporten av kalium och olja. Det var då Lukasjenko startade spänningarna vid gränsen.

Måndagens EU-beslut om förhållandevis mjuka sanktioner innebär att regimen i Minsk nu kan börja sänka trycket igen. Därmed minskar också risken för att Belarus ska förlora kontrollen över utvecklingen.

Vapen som Belarus kan använda igen

– Han har visat hur lätt det är att destabilisera väst och skapa allvarliga problem för EU. Det är ett vapen som kan sättas in när som helst, och omvänt dras tillbaka när Lukasjenko får som han vill, säger Belarusexperten Ryhor Nizhnikau vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, till Svenska Dagbladet.

– Som när man höjer eller sänker temperaturen.

Aleksandr Lukasjenko har helt enkelt stärkt sin position med hjälp av migrantkrisen.

– Han sitter säkert nu. Gentemot EU har han demonstrerat styrka. Och för Moskva är han i dag den enda proryska politikern som är kvar i leken. Alla andra sitter i fängelse, säger Vasily Astrov, Belarusexpert vid Vienna Institute for International Economic Studies

Putin störste vinnaren

För Ryssland och Vladimir Putin är migrantkrisen också ett ”drömläge” då man visat hur lätt det är att skaka EU.

– Putin är nog extremt lycklig. För det första kan han utmåla EU:s flyktingpolitik och asylrätt som rent hyckleri. För det andra visar han att han behövs för att lösa västvärldens problem. Och för det tredje är Lukasjenko nu helt beroende av Moskva, säger Ryhor Nizhnikau.