På onsdag ska riksdagen inte bara rösta om förslaget att göra Magdalena Andersson till statsminister, hennes förslag till statsbudget ställs då också mot oppositionens budget. Hur det går i båda dessa viktiga beslut är helt öppet.

Om regeringen inte får tillräckligt stöd för sin budgetproposition vinner M/KD/SD-budgeten, som tillsammans kan räkna in 154 mandat, medan S/MP bara har 116 mandat. Det krävs att både C och V aktivt röstar för Anderssons budget för att den ska vinna.

Enligt Swedbanks ekonomer finns de största skillnaderna mellan budgetförslagen på skattesidan där oppositionen vill se sänkt skatt på arbete, pensioner och drivmedel.

”Jobbskatteavdraget ger sänkt skatt för de som jobbar heltid med 150 kr per månad, vilket är något mer än regeringens förslag som innebär en sänkning för samtliga förvärvsinkomster. Den sänkta skatten för pensionärer innebär att den som har en pension på 13 000 kr i månaden får skatten sänkt med 150 kr. Skatten på bensin- och diesel sänks med 50 öre per liter från och med maj 2022.”

Samtidigt konstaterar Swedbank i sitt nyhetsbrev (pdf) att oppositionen föreslår förstärkningar till bland annat rättsväsendet och sjukvården samt sänkta kostnader för att anställa långtidsarbetslösa

Både regeringen och oppositionen innehåller totalt 74 miljarder i nya åtgärder.