Det är hela havet stormar i riksdagen idag. Först ska ledamöterna rösta om statsminister, sedan om statsbudgeten. Efter att Magdalena Andersson gjort upp med V är frågan hur det fullständigt överkörda Centerpartiet ska agera.

För att skapa stöd för sin kandidatur som statsminister har nye S-ledaren Magdalena Andersson gjort något som Stefan Löfven aldrig gjorde: ingick en formell överenskommelse med Vänsterpartiet.

Offrar sin budget för att bli statsminister

Andersson har gjort det för att få vänsterpartisternas röster i statsministeromröstningen.

Och hon räknar kallt med att centerpartisterna inte ska surna, utan hålla sitt besked om att inte stoppa Magdalena Andersson i statsministeromröstningen på förmiddagen idag onsdag.

Men det betyder samtidigt, om Annie Lööf gör som hon sagt, att Centerpartiet inte kommer att rösta för regeringens budget. Då faller den och M, SD, KD-budgeten är den som antas av riksdagen.

Man kan alltså säga att Magdalena Andersson offrar regeringens budget för att få bli statsminister.

Tomt spel med V

Det betyder samtidigt att Magdalena Anderssons uppgörelse med Vänsterpartiet inte betyder någonting. Det kommer ju inte att gå igenom, om inte C röstar för den.

Socialdemokraterna visar åter sin taktiska fingerfärdighet. Man anser uppenbart att statsministerposten är det enda viktiga. Då lovar man V det man vet att man inte behöver ge, eftersom andra partier kommer att rösta ned det.

Störst förlorare är Annie Lööf

Problemet är att Magdalena Anderssons relation med Annie Lööf inte har förbättrats. Det är ju hon som blir den store förloraren i detta spel. Centerpartiets dröm om den ”breda mitten” är fullständigt dött då S gör upp med V.

Vänsterpartiet har vunnit mot C, eftersom S gått med på överenskommelse med V, även om C kan fälla förslaget.

Eller händer nåt under dagen

Jag måste poängtera att det ovan skrivna utgår från vad partierna sagt hittills. Med tanke på att exempelvis Annie Lööf plötsligt kan ändra uppfattning (som säga att man ska stödja Ulf Kristersson som statsminister före valet, men efter valdagen rösta nej till densamme), måste reservation göras för att partier ändrar position under dagen.

Det blir en spännande dag som en del kallat ”superonsdagen” i riksdagen.