Nu står det klart: Vänsterpartiet kommer att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Detta sedan S-ledaren gjort upp med V om pensionerna. Och därmed kört över Centerpartiet som velat göra upp med S utan V.

Beskedet sätter press på Centerpartiet, både inför statsministeromröstningen och inför omröstningen om budgeten som båda hålls på onsdagen. 

– Det finns goda argument för Centerpartiet att rösta på budgeten. Annie Lööf har sagt att man ska försöka vara konstruktiv, säger Magdalena Andersson i SVT:s Aktuellt.

Andersson gör upp med Vänsterpartiet

Vänsterpartiet bekräftade på sin hemsida att man nått en överenskommelse med regeringspartierna S och MP. Den innebär att pensionärer med låg pension får en höjning av bostadstillägg.

– Jag är väldigt glad att vi nu alla tre partier är överens om att från och med nu och efter valet så ska vi samarbeta, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i SVT:s Aktuellt syftande på S, MP och V – och inte C.

Centerpartiet har inte varit med om dessa förhandlingarna. Magdalena Andersson menar att det ändå finns flera orsaker för Centerpartiet att rösta grönt eller gult på onsdagens omröstning. 

– Det finns goda argument för Centerpartiet att rösta på budgeten. Annie Lööf har sagt att man ska försöka vara konstruktiv.

Centerpartiet fullständig överkört

Magdalena Andersson har med sin uppgörelse med V fullständigt krossat ”den breda mitten” som Annie Lööf velat skapa där Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna hålls utanför inflytande.

Det har varit helt tyst från Centerpartiet under kvällen och natten efter uppgörelsen.

Till SVT uppger Annie Lööfs pressekreterare att partiet kommer att kommentera de nya beskeden under onsdagen.