När de tre oppositionspartierna för första gången gör ett gemensamt budgetförslag så syftar såväl satsningar som skattesänkningar till att göra livet enklare för verklighetens folk. Inte tillfredsställa diverse extremisters plakatpolitik.

Den reservation om statsbudgeten som lagts i finansutskottet av M, SD och KD är inte storstilad på något sätt. Det är inga braskande nyheter. Förslaget omfattar 20 miljarder kr som är mycket pengar alla dagar på året, utom när statens budget avhandlas – då är 20 miljarder två tiondels procent av hela budgeten på omkring 1.100 miljarder kr.

Men det viktiga i politiken är inte det som hysteriskt skriks ut i media, utan de långsiktigt strategiska tankarna bakom förslagen. Om några sådana alls finns hos politikerna.

Och här är det så. M, SD och KD har på kort tid tagit fram en väl balanserad ändring i regeringens budget. I Göteborgs-Posten går Håkan Boström pedagogiskt igenom förslagen.

Fokus på Medelsvensson

Såväl utgifter som skattesänkningar syftar till att göra livet enklare för verklighetens folk, Medelsvensson som man sa förr. Låg- och medelinkomsttagare får sänkt skatt på lönen.

Polis, skola och äldreomsorg får välbehövliga tillskott.

A-kassan och sjukförsäkringen lämnas oförändrad. De sänkningar som liberaler vill se blir inte av. När partierna får mer tid att arbeta med budget kan systemen finslipas så att trygghet den första tiden i systemen blir god, men att insatser genomförs för att människor inte ska hamna i långvarigt utanförskap.

Utmanande: sänker straffskatt

Det mest utmanande är att partierna vill sänka skatten på bensin och diesel med ca 50 öre litern. Det går emot klimatmaffians intresse att djävlas med folk utan stora inkomster. Miljöminister Per Bolund (MP) anser ju att bara han och övrig välavlönad elit ska få köra bil eller flyga, eftersom de har så viktiga möten. Familjer, inte minst på landsbygden, ska däremot hindras från att köra bil genom höga drivmedelsskatter. Därför är det utmärkt att de tre partierna markerar mot den utvecklingen, och tvärtom sänker skatten.

Som sagt, beloppen är för sammanhanget inte stora, men inriktningen bådar gott inför ett regeringsskifte.