Stefan Löfven drar ut på sin avgång. Oklart om det beror på kärvande förhandlingar med å ena sidan Centerpartiet eller å andra sidan Vänsterpartiet. Eller båda.

ANALYS. Först lät det som att Stefan Löfven skulle lämna in sitt entledigande som statsminister så fort Magdalena Andersson valts till ny ordförande i Socialdemokratin. Men sedan hette det att Löfven i slutet på veckan skulle ge besked.

Idag söndag eftermiddag, sista stunden på veckan, meddelar Löfvens pressekreterare, på frågor från media: ”Han kommer tidigt kommande vecka lämna in sin begäran om entledigande som statsminister till talmannen”.

Alltså: fortfarande inget klart besked om när Löfven tänker lämna in.

Tre dygn

Nu har Magdalena Andersson varit partiledare i tre dygn, men Stefan Löfven har inte lämnat in sitt entledigande.

Förmodligen vill Löfven ha klart med C och V att de inte röstar emot hans efterträdare som statsminister. Det är han som varit ansvarig för förhandlingarna i sju stökiga år, och förhandlingstaktiskt kanske han ser en fördel med att själv försöka ro stödpartierna i land.

Tidplanen, som mycket väl kan spricka, är att Löfven meddelar talmannen om sin begäran om entledigande på måndag eller tisdag. Då kan talman Norlén tillfråga partiledarna och få besked om C och V släpper fram Magdalena Andersson som ny statsminister. Gör de det, kan talmannen lägga förslaget i riksdagen, som då ska bordläggas. Omröstning kan då ske på fredag.

Enligt Aftonbladet planeras konselj på slottet med kungen, preliminärt till på måndag 15 november. Detta efter att Magdalena Andersson i så fall utsetts till statsminister och tidigare på måndagen i riksdagen presenterat sin regeringsförklaring och ministerlista.