Den i fredags dömde polismördaren kommer att vara bara 23 år när han blir fri igen. Då kommer han att mörda igen. Eller själv bli mördad. Det spår kriminologen Leif GW Persson.

– Det är ingen djärv prognos. Det finns tyvärr en mycket dyster och övertygande bevisning för att är just så det slutar, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Som 15-åring försökte Sakariye Ali Ahmed, med somalisk bakgrund, att hugga ihjäl en person på en spårvagn i Göteborg. Efter kort tid på ungdomshem var han ute igen och som 17-åring sköt han ihjäl polismannen Andreas Danman i Biskopsgården i somras.

Fortfarande ung 23-åring när han blir fri

Om tingsrättsdomen står sig, även om både den dömde och åklagarsidan överväger att överklaga, kan Ahmed släppas fri efter drygt fem år. Då är han fortfarande en ung man på 23 år.

– Med tanke på hans tidigare historia så kommer det här sluta på ett av två sätt: antingen mördar han ytterligare någon person när han är fri att dömas fullt ut, och får då ett livstidsstraff, säger Leif GW Persson.

– Eller också blir han själv mördad.

– Det finns tyvärr en mycket dyster och övertygande bevisning för att är just så det slutar.

I TV4:s Nyhetsmorgon säger kriminologen att domen antagligen kommer stå sig, då han bedömer bevisningen som god. Ahmed har hela tiden nekat till brott.