En personer som dömts till fängelse ska aldrig ha rätt till skadestånd, även om straffet sänks. Detta föreslår Sverigedemokraterna sedan JK i flera fall dömt ut mycket höga skadestånd till gärningsmän dömda för grova brott som våldtäkter.

Sverigedemokraterna vill ändra reglerna för skadestånd till dömda gärningspersoner. Det skriver partiledaren Jimmie Åkesson och partiets rättspolitiske talesperson Tobias Andersson i en debattartikel i Expressen.

”Vi prioriterar inte gärningsmännen, vi prioriterar brottsoffren”, skriver Åkesson och Andersson.

De pekar bland annat på det uppmärksammade fallet där Justitiekanslern tilldelat en våldtäktsdömd man skadestånd på 840.000 kronor efter att han fått sin ålder nedskriven.

Artikeln tar också upp andra iögonfallande exempel, där den som drabbats av våld fått betala tillbaka utdömt skadestånd till gärningsmannen. ”Är det rimligt att ett våldtäktsoffer, åratal efter fällande och lagakraftvunnen dom, blir skyldig att betala tillbaka pengarna? Nej.”