En strid ström av privatjet flyger till veckans klimatkonferens COP26 i Glasgow. Över 400 jetplan kommer att landa och starta med anledning av konferensen. Världsledarna anklagas för hyckleri eftersom de föreslår hårda åtstramningar för vanligt folk, något de själva inte drabbas av.

COP26 kallas klimatmötet som nu hålls i Glasgow i Skottland. Delegater från närmare 200 länder väntas anlända. Dessutom lockas en mängd organisationer och klimataktivister, journalister och andra till att fysiskt närvara, även om digitala möten blivit en effektiv form för möten under coronapandemin. Sammanlagt väntas 30.000 personer dyka upp.

The Herald rapporterar att tillströmningen av människor även kräver en större säkerhetsnärvaro. Detta uppges innebära att ytterligare 10.000 poliser kommer att resa från olika delar av Storbritannien för att säkra genomförandet av evenemanget.

Över 400 jetflygplan kommer att landa och starta under klimatkonferensen. Utsläppen från dessa flygplan kommer att överstiga 13.000 ton, enligt beräkningar från Sunday Mail.

– Så en politiker som tar en långtur med privatflyg bränner mer CO2 än vad flera vanliga personer gör under ett år, säger Matt Finch, vid Transport & Environment, en europeisk federation av av icke-statliga organisationer som arbetar för renare transporter.

– Privatjet har hög prestige men det är svårt att undvika det hyckleri det innebär att flyga i sådana plan och sedan tala om att bekämpa klimatförändringarna, säger han.