Centerpartiet har bara en väg att gå – och det är vänsterut, menar Göran Greider. Det gör att Magdalena Andersson som S-ledare kan pressa C på ett sätt som Löfven inte kunde eller vågade.

En viktig skillnad mot tidigare är att Centerpartiet har mindre handlingsutrymme, menar chefredaktören för Dala-Demokraten Göran Greider.

C i vänsterburen

– Skillnaden är att Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har kommit överens om budgetförslag. Det gör att om inte Centern släpper igenom Magdalena Andersson och accepterar budgeten så hamnar dom i famnen på Kristersson och i händerna på Sverigedemokraterna, säger han till SvD.

Därför kan S sätta press på C att acceptera mer röd politik. Något som Stefan Löfven aldrig vågade eller kunde.

Greider har rätt. Ju mer vana centerpartisterna får av att sitta i vänsterburen, desto mindre förhandlingsutrymme har Annie Lööf. När januariavtalet ingicks var Centerpartiet vågmästare som kunde hota med att gå tillbaka till de borgerliga. Nu är det inte så längre. Annie Lööf har surrat sig vid den socialdemokratiska masten, som någon sagt.

V borde tagga ner

En annan strategisk S-röst, Anne-Marie Lindgren som varit analyschef på Tankesmedjan Tiden, menar att V alltid velat driva S framför sig och därför agerar som de gör. Men att det är förenat med ett stor risktagande med bara tio månader kvar till ordinarie val.

– Inskolad i gammalt partistrategiskt tänkande så menar jag att det är dumt att ta symboliska konflikter nu och riskera en förlorarstämpel.

Lindgren påpekar att Socialdemokraterna inte är så stora som de var förr och därför inte kan på egen hand infria det som Vänsterpartiet är ute efter. I ett sådant läge är det dumt av småpartierna att kriga bara för att stärka det egna partiet. Man borde stärka vänsterns regeringsalternativ istället.

– Förtroende handlar om politikens förmåga att hitta vettiga lösningar och väljare vill att det ska fungera.

Oppositionen visar ledarskap

Och just det som Anne-Marie Lindgren efterlyser visar oppositionen. M, SD och KD har lagt fram ett budgetförslag som fått majoritet i finansutskottet och kommer att vara huvudförslag när riksdagen imorgon onsdag röstar om statsbudgeten för 2022.

Då får vi se om C och V rättar in sig i ledet och stöder Magdalena Anderssons budget.

Men även om Andersson skulle få motvilligt stöd av C och V är det ändå historiskt att de tre oppositionspartierna M, SD och KD enats om ett budgetförslag som vunnit majoritet i finansutskottet. Om C och V fortsätter trilskas med Socialdemokratin, då vinner oppositionens budgetförslag.

Centerpartiet har då visserligen stoppat Vänsterpartiets inflytande, men istället stärkt SD:s inflytande över svensk budgetpolitik. Sverigedemokraterna har i så fall första gången aktivt förhandlat fram gällande statsbudget.

För C gäller då att lära läxan av ordspråket ”hur man än vänder sig har man rumpan bak”. Eller: hur Lööf än vill att det har SD och V samma rösträtt som alla andra.