Den nye socialdemokratiske partiledaren Magdalena Andersson vill bli statsminister. För att nå Rosenbad måste hon kompromissa med Vänsterpartiet. Men om hon gör det, då röstar inte Centerpartiet på budgeten och det innebär att M/SD/KD-budgeten vinner.

Det är ingen enkel position som Magdalena Andersson befinner sig i. Hon har inte alla förhandlingsverktyg i sin egen hand. Hon kan ge vad som helst till Nooshi Dadgostar (V), men det har ändå priset av att förlora Centerpartiets stöd.

Och sedan M, SD och KD kommit överens om en alternativ budget, ökar risken markant för att S/MP-regeringens budget faller i riksdagsvoteringen.

Som hund och katt

Socialdemokraterna är nu ett så litet parti att man inte kan dominera, ens på vänsterhalvan i svensk politik. S måste göra upp med de tre pyttesmå, trilskandes partierna C, V och MP. Och dessa är som hund och katt sinsemellan.

Magdalena Andersson kan alltså komma hur bra överens som helst med var och en av dem, men ändå förlora allt eftersom något av de små kan rösta emot om något annat parti får igenom något. Och Andersson måste ha med alla tre bråkstakar i båten för att nå framgång.

Idag fick S-ledaren fler dagar av talmannen att sondera möjligheterna att få stöd för att bli statsminister. På måndag 22 november kl 13 ska Andersson lämna besked, som senast. Då kan statsministeromröstning ske 24:e november, precis innan budgeten också ska röstas igenom.

Offrar budget för att bli statsminister?

Magdalena Andersson och hennes partiledning kan anse att hon blir utsedd till statsminister som viktigare än att hon får igenom sin egen budget i riksdagen. I så fall ska Andersson inte ge efter alls för Vänsterpartiets krav, utan lova något diffust om samarbete efter valet. Det är nämligen vad som krävs för att Centerpartiet ska släppa fram Andersson som statsminister.

Det blir ett högt spel, för Andersson måste släppas fram även av Vänsterpartiet. Om V inte får något köttben kan de komma att rösta nej till Andersson och då blir hon inte utsedd. Men det är tveksamt att V vågar agera så hårt mot S som ändå är det andra röda partiet i riksdagen.

Men utan uppgörelse med V kommer S/MP-budgeten att falla i mötet med M/SD/KD-budgeten, eftersom V då lägger ned sina röster. Eller om V fått något och röstar för, så kommer C att inte stödja budgeten och då faller den också.

Statsminister Andersson med oppositionsbudget

Så i nuläget ser det mest troliga ut att bli en socialdemokratisk statsminister som får regera på en budget som ändrats av den konservativa oppositionen.

Att det inte bildas majoritetsregeringar är en styggelse. Det skapar oklarheter om vad som gäller.

En sak är dock klar: Väljarna kan se till att dessa rödgröna partier förlorar makten att bryta sönder regeringsmakten och ansvaret över landet efter nästa val.