I morgon ska nye S-ledaren rapportera till talmannen om hon skaffat tillräckligt med stöd för att kunna klara en statsministeromröstning. Men även om hon inte gjort det borde talmannen föreslå henne för att påskynda regeringsbildandet.

Vi orkar inte med 134 dagar till av trams och tjafs mellan vänsterpartier som ställer ultimatum till varandra för att släppa fram en ny regering. Talmannen bör formellt föreslå Magdalena Andersson som statsminister i morgon, vad hon än säger under morgondagens möte på talmannens rum.

Det är Vänsterpartiet som håller Andersson i osäkerhet om deras stöd. Det finns bara ett sätt att testa det, och det är att gå till omröstning i riksdagen.

Spelet för gallerierna har de flesta genomskådat vid det här laget. Partiledare får mer medieuppmärksamhet om de låtsas vara otydliga med om de ska ge sitt stöd till S-ledaren som ny statsminister. Därför drar man ut på processen.

Men det är inte bra för landet och det är att testa medborgarnas tålamod att reducera politiken till en sällskapslek inför mediernas kameror.

Hotet om nyval borde sätta press på rödgröna partierna

Talman Andreas Norlén borde sätta stopp för detta genom att skrida till handling omedelbart, eller så snabbt riksdagsordningen tillåter. Riksdagen måste först bordlägga talmannens förslag, men på onsdag kan kammaren hålla votering om statsministerkandidaten.

Om Vänsterpartiet röstar nej, och Andersson inte accepteras av riksdagen, får talmannen snabbt inleda runda två. Och lika snabbt runda tre, om så krävs. För vid runda fyra blir det plötsligt allvar. Om talmannens fjärde förslag avvisas, då utlyses extraval per automatik.

Inget parti vill i detta läge orsaka nyval, som då hålls i februari bara ett halvår före nästa ordinarie val i september.

Därför har talmannen det skaptaste vapnet som kan motverka det mediesökande politiska spelet. Han bör använda det utan att tveka. Så att Sverige får en ordinarie regering så snabbt som möjligt.