Flera medieröster tror inte att Vänsterpartiet får något substantiellt av Magdalena Andersson (S) för att släppa fram henne som landets nya statsminister. Men Nooshi Dadgostar har rätt när hon påpekar att alla fyra – S, MP, C och V – behövs för att Anderssons regering ska sitta någorlunda säkert.

KOMMENTAR. Ännu har Stefan Löfven inte lämnat in sitt entledigande som statsminister till talmannen. Förhandlingarna med stödpartierna kärvar. Både Annie Lööf (C) och Nooshi Dadgostar (V) kräver överenskommelser innan man trycker gult och släpper fram Magdalena Andersson som statsminister.

V vill upprepa segern från i somras

I somras såg Vänsterpartiet hur man ska agera för att få det rödgröna blocket att dansa efter deras pipa. Man ställde ett mycket konkret krav: bort med förlaget om fri hyressättning i nybyggnation (marknadshyror).

Egentligen tycker Socialdemokraterna likadant, men Centerpartiet hade fått med detta förslag i januariavtalet. Och Annie Lööf sa nej till att gå med på Vänsterpartiets krav. Lööf trodde inte att V skulle rösta på SD:s lagda misstroendevotum mot statsministern och fälla regeringen.

Men det gjorde Vänsterpartiet. Stefan Löfven föll pladask.

Då, efter att V visat klorna, vek Annie Lööf ner sig och gick med på att slopa marknadshyror. Och Vänsterpartiet röstade då så att Stefan Löfven kunde tillträda igen. Det var en monumental maktdemonstration från Nooshi Dadgostars sida. Annie Lööf hade bara att lyda, i det vänsterhörn hon målat in sig i.

Nu råder samma läge igen.

Vad ska Andersson kompromissa om?

Vänsterpartiet vill ha något för att släppa fram S-ledd regering. Exakt vad vet inte V själva. De är öppna för flera frågor, och låter generöst S välja vad som är minst smärtsamt för S att backa om. Dadgostar menar att det måste vara frågor som är viktiga för V. Hon räknar för Svenska Dagbladet upp flera möjligheter: en höjning av pensionen, förändringar i sjukförsäkringen och frågan om arbetsrätten.

– Sen vad en förhandling mynnar ut i är för tidigt att säga. Men det behöver vara något som är betydande. Vi inser att vi inte kan få igenom allt. Vi kommer säkert behöva gå med på sådant vi inte tycker om. Men det betyder att andra partier måste göra kompromisser, säger Dadgostar.

Starten för Andersson står på spel

Samtidigt vill inte den nyvalde partiledaren Magdalena Andersson börja sitt ledarskap med att ge efter för Vänsterpartiet. Det skulle göra att hon verkar svag.

Dessutom har hon också Centerpartiet att tänka på.

Centerpartiet tänker inte släppa fram en ny S-statsminister innan man har förhandlingarna klara.

– Om jag vore statsminister så skulle jag tänka mig för innan jag tvingar fram en ny statsministeromröstning innan det är klart, säger Peter Helander (C), skogspolitisk talesperson som sitter med och samtalar med regeringen.

– Pressen och bollen, allt ligger på regeringen, säger han till SvD.

Löfven blir kvar ett tag till

Enligt Centerpartiet ligger alltså problemet internt mellan regeringspartierna S och MP. I klartext behöver alltså S få MP att vika sig för C-kraven för att få Centerpartiet att inte rösta nej till Andersson som statsminister. Det torde vara ett problem som Löfven måste lösa innan han kan avgå.

Sedan har Socialdemokraterna också Vänsterpartiets krav att uppfylla, för att inte dom ska rösta nej till Andersson.

Det är en härva av krav och hänsyn som den avgående S-regeringen behöver reda ut innan man vågar gå fram med förslaget om Magdalena Andersson som ny statsminister.