Rösträkningen är inte klar i gårdagskvällens guvernörsval men Joe Bidens partikamrater har gått betydligt sämre än man trodde före valet.

I Virginia ser utmanande republikan Glenn Youngkin ut att vinna över sittande demokrat Terry McAuliffe, som är ett känt namn bland väljarna. Youngkin är företagare och har aldrig haft ett politiskt uppdrag tidigare.

I presidentvalet vann demokraten Joe Biden i Virginia med 10 procentenheter för ett år sedan, men nu förlorar demokraterna med tre procentenhter till republikanerna.

Donald Trump har sagt att Glenn Youngkin är en ”fantastisk kille” och uppmanade sina anhängare att stödja honom i olika uttalanden på måndagen, men Trump har inte deltagit aktivt i Virginias valrörelse, skriver Politico.

Youngkin har under valrörelsen profilerat sig på utbildningspolitik, tillsammans med fokus på ekonomi och kriminalitet. Han har lovat att höja den akademiska standarden i delstatens skolor.

”Detta är ett ögonblick för Virginas väljare att trycka tillbaka den vänsterliberala progressiva agendan med låga förväntningarna på eleverna”, sa han inför valet.

Demokratiska partiet tappar stöd

I delstaten New Jersey såg det länge ut att den demokratiske guvernören Phil Murphy skulle vinna med betryggande marginal i tisdagens guvernörsval. Men rösträkningen visar på ett mycket jämnt val mot republikanen Jack Ciattarelli.

Opinionsmätningar i Virginia och nationellt har visat en betydande nedgång i allmänhetens stöd för presidenten, vars parti endast har liten majoriteter i kongressen. Det ger ökat hopp för republikanerna att komma tillbaka i majoritet i både senaten och representanthuset. Det skulle kringskära Joe Bidens makt avsevärt.