Det gemensamma budgetförslaget från M, SD och KD visar att oppositionen har en tydlig vilja och förmåga att ta över regeringsmakten efter valet, om svenska folket röstar för det.

Igår tisdag presenterade de tre oppositionspartierna en gemensam reservation i finansutskottet som utmanar Magdalena Anderssons budgetförslag i den omröstning som sker i riksdagen nästa vecka.

I överenskommelsen ingår flera satsningar på pensioner och polis, liksom sänkt skatt för låg- och normalinkomster. Där sparar man också genom att stryka regeringens ledighetsvecka (familjevecka) och att slopa statens köp av skogsmark.

Om vad detta första steg mot en konservativ regeringspolitik betyder resonerar tre tunga namn i Sverigedemokraterna om i Riks: partiledaren Jimmie Åkesson, ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt och riksdagsledamoten Katja Nyberg, som är talesperson i polisfrågor.

Är detta uppkomsten av ett verkligt konservativt block i svensk politik, frågar programledaren Richard Sörman.

– I praktiken är det väl det, framförallt en opposition som visar styrka när vi har en regeringssida som fortfarande håller på att förhandla om de ens ska vara en regeringssida tillsammans, svarar Jimmie Åkesson.

Se hela samtalet i Riks här: