”Mediedomstolen” är tillbaka! Programmet i Riks som genomför mediegranskning tar i nytt avsnitt upp ett stort reportage i Expressen om den gängkriminelle Mehdi ”Dumle” Sachit, 25, där han tillåts dölja det våld han kanske inte är särskilt stolt över.

Mehdi Sachit var en av de som gick tillsammans med rapparen Nils ”Einár” Grönberg när han sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i centrala Stockholm i oktober.

Utelämnar mer skamlig brottslighet

Mediedomstolen, med Roger ”Salle” Sahlström och undertecknad, har granskat reportaget i Expressen (betalvägg) och finner det märkligt att den kriminelle får utelämna den sorts våldsbrottslighet som han kanske inte vill stå för gentemot allmänheten och de unga som ser upp till kriminella.

Sachit har nämligen dömts för grov våldtäkt. Han har tillsammans med sju andra män gruppvåldtagit en ensam ung kvinna. Man måste ju vara väldigt tuff för att göra sådant.

Man körde efter de sexuella övergreppen upp pistol i kvinnans mun och i hennes underliv, så att hon blödde kraftigt.

Är det allsidig nyhetsförmedling?

Mediedomstolen har frågat Expressen varför man utelämnar den kriminalitet som Sachit själv inte gärna talar om.

– Vi vill förklara bakgrunden och ett sätt är att låta en person i denna miljö berätta och svara på kritiskt ställda frågor, svarar Linnea Sjölund, Expressen-reportern som skrivit artikeln.

I programmet kan analyserar domarna denna förklaring och avkunnar dom.

*

Se programmet här:

Vill du se tidigare avsnitt finns de här: Mediedomstolens spellista i YouTube.