I sitt första tal som partiordförande i Socialdemokraterna framförde Magdalena Andersson en ny jobblinje där hon riktade krav mot migranter att de ska jobba när de kan jobba.

REFERAT. Det är en ny, kärvare jobblinje som Magdalena Andersson profilerar i sitt installationstal. Hon säger det socialdemokrater inte vågat säga på årtionden, eftersom det stämplats som främlingsfientlighet: Också invandrare ska arbeta och bidra till den svenska välfärden.

Hon konkretiserade med att även socialbidragstagarna ska möta krav som liknar de som arbetssökande möter hos arbetsförmedlingen. ”Den som kan jobba ska jobba”, sa Magdalena Andersson. Hon vill undervisa migranter om det tydligt svenska fenomenet att vi har en hög sysselsättningsgrad i befolkningen. Detta därför att alla förväntas bidra till välfärden.

Det Andersson däremot inte talade om var vad hennes svar blir när hundratusentals personer vägrar att arbeta, men ändå kräver svenska folket på bidrag för sin försörjning. Här ligger ju kärnan i den kravfylld välfärd som krävs för att systemen ska kunna vara generösa för dem som verkligen behöver dem. Här är Andersson lika svarslös som S varit i årtionden.

Attacker på marknad och vinst

I övrigt talade Andersson med traditionell socialdemokratisk retorik om att se marknadsekonomin som en destruktiv kraft och företagens vinster som stöld. Däremot är det ”solidariskt” att staten tar ökad makt över samhället. Politikerna är de goda, näringslivet de onda.

Det kändes säkert befriande för S-ombuden på kongressen att få höra vänsterretorik från sin nye partiledare.

Frågan är dock hur Andersson ska få med Centerpartiet på denna vänstersväng. Annie Lööf är helt avgörande för att Socialdemokraterna ska kunna inneha regeringsmakten.

Som vanligt gäller att en politiker inte kan dömas efter sina tal, utan efter hur denne agerar i det dagliga politiska arbetet. Vi kommer få någon form av besked ganska snart, eftersom Magdalena Andersson vill bli vald till statsminister. För att bli det måste hon få såväl MP, V som C att inte rösta nej till henne.