I den Demoskopmätning för november som Aftonbladet publicerar idag visar att de tre oppositionspartierna behåller ledningen om man tittar på hur mandatfördelningen skulle falla ut.

Väljarna rör inte mycket på sig. Det bekräftas av Demoskop för november. Det som händer är att Miljöpartiet nu faller ner och är lika små som Liberalerna: MP får 3,4 procent och L får 3,2 procent. Inget av dem skulle komma in i riksdagen om detta blir valresultat.

Detta är intressant. Massmedier försöker blåsa upp klimatet som en ödesfråga, precis som medier gjorde inför norska stortingsvalet och tyska förbundsdagsvalet tidigare i höst. I båda valen gick det sämre för respektive Miljöparti än förväntat.

Med dessa två partier borträknade leder M, SD och KD med 180 mandat jämfört med 169 mandat för S, V och C.

S ligger under förra valresultatet, medan M och SD ligger över.

Det som är förvånande är att V ligger nära valresultatet, medan C ligger över förra valresultatet. Med tanke på hur skickligt Nooshi Dadgostar agerar och hur klantigt Annie Lööf uppträder kanske det hade varit mer logiskt med omvända förhållanden. Men det kan vara så att den nye S-ledaren lockar väljare från V, medan C vinner väljare från MP.

Den första rörelsen, från V till S, spelar ingen roll för regeringsfrågan, men om C tar väljare från MP så att partiet hamnar under 4 procent, påverkas regeringsbildningen dramatiskt. Utan MP blir det enklare för oppositionen att vinna majoritet i riksdagen.