För första gången i modern tid hålls en större konservativ idékonferens i Sverige med ett hundratal deltagare i tre dagar. Skoklosterakademin är ett samarbete mellan tankesmedjan Oikos, Konservativa Förbundet och brittiska tankesmedjan New Direction.

Så har det äntligen blivit av. Skoklosterakademin har skjutits upp tre gånger på grund av pandemin. I dagarna tre får främst universitetsstudenter i Konservativa Förbundet ta del av en rad talare, svenska och internationella.

På fredagskvällen hälsade Mattias Karlsson, grundare av Oikos, välkommen tillsammans med New Directions vd Witold de Chevilly. Middagstalare var norske stortingsledamoten Christian Tyrbring-Gjedde. Idékonferensen är ett bevis på konservatismens återkomst och ökande inflytande på samhällsdebatten i Sverige och Europa.

Hoten mot akademiska friheten

På lördagsmorgonen har journalisten och författaren Ivar Arpi talat om hur universiteten förstörs av vänsterns woke-kultur. Det är inte längre vetenskap och jakt på ny kunskap som styr, utan kvotering av kön och minoriteter samt inskränkning av yttrandefriheten genom att vissa ord inte får yttras eftersom någon eventuellt skulle kunna ta illa upp.

Denna utveckling förstör universiteten och den högre utbildningen inifrån.

Arpi gjorde skillnad på den offentliga debatten i medier, där det kan framstå som att konservativa vunnit debatten och kulturkriget mot postmodernisterna, med vad som händer i tysthet ute på fakulteter och lärosäten. Vänstern vågar inte ta en öppen debatt med konservativa, men arbetar för fullt med genderdoktriner och social konstruktivism i universitetens vardag.

Detta är ett hot mot den akademiska friheten, konstaterade Arpi.

Han såg dock en ljuspunkt i att de flesta i beslutande ställning på universiteten är opportunister och följer med strömmen. Om Sverige får en annan regering som flyttar fokus tillbaka till kunskap, vetenskap och forskning kommer förmodligen flertalet på universiteten att anpassa sig till dessa nya villkor.

Konservativa röster ändrar dynamiken

Det intellektuella klimatet på universiteten diskuterades sedan ur studentperspektiv av tre ordförande i konservativa studentföreningar i Sverige och Norge, Julian Kroon, André Popovski och Chase Alexander Jordal under samtalsledaren Arvid Hallén.

De bekräftade den teori som Ivar Arpi givit, om att woke-aktivismen i Sverige inte drivs av studenter, som i USA, utan av universitetens personal. Det kan visserligen låta som att studenter är woke eftersom vänsteraktivister är de som låter och hörs mest. Men om konservativa studenter höjer rösten och säger emot har de den tysta majoriteten med sig.

Konservativa rösters närvaro förändrar dynamiken, var de alla överens om.