Även om Magdalena Andersson i veckan väljs till ny partiledare för Socialdemokraterna är det inte säkert att hon utses till statsminister av riksdagen. Centerpartiet har krav om strandskydd, skogsbruk och LAS som Miljöpartiet motsätter sig. Om C inte får sina krav tillgodosedda kan de röst nej till Andersson som statsminister.

ANALYS. Förra veckan gjorde Centerpartiet ett utspel i media. ”Jag räknar med att vi kommer i mål”, sa Peter Helander (C) som är skogspolitisk talesperson. Centerpartiets krav i skogs- och strandfrågorna för att släppa fram Andersson såg ut att snart vara färdigförhandlade.

Men nu slår Miljöpartiet tillbaka.

Miljöpartiet förnekar uppgörelse är nära

– Vi delar inte den bilden, säger en högt uppsatt MP-källa till Expressen idag på frågan om regeringen strax är överens med Centerpartiet i dessa frågor.

Miljöpartiet är fortsatt emot både ökad makt för skogsägare och lindrigare strandskydd.

– Vad gäller skogen ser det ljusare ut, där kan vi nog hitta lösningar som alla är någorlunda nöjda med. Men kring strandskyddet är det låst, det har rört sig framåt med myrsteg och nu är det dags för Centerpartiet att börja kompromissa, säger en MP-källa till Expressen.

– Det har de hittills inte gjort.

C och MP kräver att den andre ska ge efter

Centerpartister som Expressen varit i kontakt med delar uppfattningen att väldigt lite hänt i frågan om strandskyddet.

– Vi tycker att Socialdemokraterna har närmat sig vår ståndpunkt en aning men i övrigt har det inte rört på sig, säger en C-källa med insyn.

– Jag har svårt att tro att Stefan Löfven kommer att ha en överenskommelse klar innan han öppnar kongressen, men samtidigt har jag lärt mig – bland annat från förhandlingarna om januariavtalet – att allt kan hända och att det kan gå fort.

Miljöpartiets uppfattning är att C i praktiken vill avskaffa strandskyddet, en tolkning som centerpartisterna fnyser åt och menar är kraftigt överdriven. Partiet anser sig dessutom fått löfte av S att underlätta för dem som vill bygga strandnära bostäder i glesbygd.

Strandskyddsfrågan hanteras av miljöminister Per Bolund, som är språkrör för MP och knappast lägger fram lagförslag som hans parti avskyr.

– Nej, det kommer han ju inte att göra. Om Centern inte vill kompromissa så vet jag faktiskt inte vad som händer, säger MP-källan.