Centerpartiet har sedan i somras lovat att rösta för S/MP-budgeten. Men igår hävdade Annie Lööf att man kanske inte röstar för regeringen om statsbudgeten för 2022. Det väcker förvåning i Rosenbad.

Under gårdagen då Stefan Löfven begärde att bli entledigad gav Annie Lööf beskedet att Centerpartiet släpper fram Magdalena Andersson som ny statsminister. Men tillade att hennes huvudlinje är att inte stödja S/MP-budgeten.

– Vår utgångspunkt är att vi röstar för vår egen budget och att vi därefter lägger ner våra röster, sa Lööf på onsdagen.

Men enligt källor till Expressen ska Centerpartiets stöd för regeringens budget vara säkrat sedan länge. Det var en del av uppgörelsen i samband med regeringskrisen i juni när V, M och KD röstade för SD:s misstroendeförklaring och fällde statsminister Stefan Löfven och regeringen. 

Fläskben till C i S/MP-budget

För att få komma tillbaka som statsminister lovade Löfven att genomföra Centerpartiets krav på uppluckrat strandskydd och stärkt äganderätt för skogsägare i utbyte mot att riksdagens C-ledamöter släppte igenom honom i statsministeromröstningen, vilket också skedde den 7 juli. 

Det blev känt i somras. Men därutöver gav Annie Lööf löfte om att också backa upp budgeten, förutsatt att den försågs med en del centerpolitik, exempelvis skattesänkningar. Detta om man får tro beskrivningarna från källor kring regeringen.

Enligt dessa har Centerpartiet varit ”djupt inne i budgetförhandlingarna” från augusti.

– Finansministern har alltså inte gissat sig till vad Centerpartiet ville ha, konstaterar en källa.

Exempelvis har landsbygdsminister Ibrahim Baylan lagt fram ett landsbygdspaket med 5,7 miljarder kronor per år – delvis EU-pengar – från 2023 i stöd till jordbruket men också till vägnätet i glesbygd, till lanthandlare och bensinmackar med mera.

Många bedömare tog då för givet att Centerpartiet i och med dessa ”fläskben” skulle bekräfta sitt stöd. Men igår gav Lööf inget besked om budgetstöd till Magdalena Andersson.

Lööf vill stå i rampljuset

Det här beskrivs nu i den rödgröna konstellationen som ett spel, där Annie Lööf skickligt lyckas hålla liv i frågor där hon själv står i centrum.

Socialdemokraterna har dock förståelse för att Annie Lööf behöver släta över sitt blockbyte från borgerliga till rödgröna. Man accepterar att Lööf måste försöka markera självständighet eftersom hon och Centerpartiet har ett ”svårt läge”.