Det politiska spelet om statsministerposten går vidare, även om utgången är given. Magdalena Andersson (S) kommer att röstas fram av C och V – till slut. Men inte på onsdag, då V kommer att rösta nej. Allt för att hålla mediecirkusen igång.

Talman Andreas Norlén lägger fram förslaget om Magdalena Andersson som ny statsminister även om hon inte har säkrat tillräckligt stöd i riksdagen.

Det är bra.

Som jag skrev i gårdagens ledare har V och C inget att vinna på att snabbt lägga sig. Ju fler dagar då utgången är oklar desto mer mediefokus på de partier som behövs för att Andersson ska kunna tillträda, till slut.

På onsdag röstar riksdagen ja, nej eller avstår på talmannens förslag. Mycket talar för att en majoritet, inklusive Vänsterpartiet, kommer att rösta nej. Då faller förslaget.

Fjärde omröstningen blir på allvar

Talmannen får då göra en ny partiledarrunda och sedan föreslå Magdalena Andersson en andra gång. Också då kan det bli nej i riksdagen. Talmannen får sedan lägga fram Andersson en tredje gång. Om det blir nej också då, inträffar till slut en fjärde omröstning som blir på allvar.

Om V och C inte släpper fram Andersson i en fjärde omröstning blir resultatet automatiskt extra val.

Då kommer dessa partier garanterat att lägga ner sina röster och släppa fram Andersson som statsminister. För nyval vill ingen ha.

Och några andra alternativ än Andersson som statsminister finns inte. Det finns hellre ingen idé för talmannen att föreslå Ulf Kristersson som statsminister, eftersom han inte har tillräckligt parlamentariskt stöd.

Talmannen får tvinga fram avgörande

Alternativet skulle vara att talmannen inte lägger några fler förslag efter att Andersson fallit. Då kan Stefan Löfven sitta kvar med sin övergångsregering ända fram till valet.

En övergångsregering går inte att avsätta, eftersom den redan begärt att bli avsatt. Om Löfven skulle vägra att tjänstgöra, får justitieminister Morgan Johansson i egenskap av flest tjänsteår träda in som ställföreträdande statsminister till valet.

Men det är inte troligt att talmannen föredrar en sådan lösning. Men för att få fram en statsminister måste han helt enkelt driva Andersson upprepade gånger till votering, till dess V och C har att välja mellan Andersson och extra val.

Magdalena Andersson blir statsminister, frågan är bara hur många krumbukter det blir innan så sker.