Den rödgröna röran tilltar. Politiska cirkusen har nu resulterat i att Magdalena Andersson avgått som statsminister samma dag som hon riksdagen godkände henne som statsminister. Skälet är att Miljöpartiet lämnar regeringen.

KOMMENAR. Miljöpartiet lämnar regeringen för att försöka rädda sig kvar i riksdagen i valet om tio månader. Det gör att Magdalena Andersson måste avgå. Hon utsågs till statsminister på uppdraget att bilda en tvåpartiregering med S och MP. När det alternativet fallit, faller också Anderssons mandat.

Men Miljöpartiet har lovat att lägga ner sina röster i en ny omröstning om statsminister. Det betyder att Magdalena Andersson kommer att bli statsminister, fast då i en enpartiregering med endast socialdemokratiska ministrar.

Frågan är hur väljarna ser på denna politiska cirkus.

De partier som hållit ihop och haft en rak linje – M, SD och KD – fick igenom sin statsbudget. Detta sakliga och lugna agerande står i stark kontrast till allt bråk, kivande, förhandlingsförbud och ultimatum mellan de rödgröna partierna S, MP, C och V.

Belönas ledarskap, eller stökighet? Det återstår att se.