Rånen mot unga ökar kraftigt. Mellan 2015 och 2020 fördubblades antalet ungdomsrån. Var är vuxenvärlden?

När jag tar del av radioprogrammet Kalibers rapportering om hur rånen av barn under 18 år fördubblats på några år blir jag inte förvånad, men bedrövad. Var är vuxenvärlden? Varför får detta ske? Hur kan politikerna så lättvindigt offra vår unga generationers trygghet och stabilitet?

Mina tankar går till romanen ”Flugornas herre” av brittiske författaren och nobelpristagaren William Golding. När den filmatiserades 1990 blev undertiteln: ”Inga föräldrar. Inga lärare. Inga regler. Ingen nåd.”

I romanen strandsätts en grupp ungdomar utan några vuxna och de våldsamma killarna tar över. Sensmoralen? Visa hur snabbt kaos och anarki kan ta över när det inte finns några regler eller gränser i ett samhälle.

Allt yngre förövare

– Upplevelsen är att vi har fler under 15 än över 15 som är misstänkta [rånare] just nu. Min egen reflektion är att varför vi inte längre ser lika många 16-17-åringar misstänkta för rån i Linköping längre, det är att de gått vidare till annan typ av brottslighet som kanske är ännu grövre. Så har vi då 13, 14- åringar som vill skaffa sig en kriminell identitet, både för sig själv och för att visa andra. Och ett sätt att visa makt är att råna andra barn och ungdomar, säger polisen Martin Hedberg.

I programmet får en av de unga rånarna frågan vad han känner efter att han rånat och förstört tilliten till samhället hos en annan ung person.

– Jag skiter fullständigt i den personen. Har jag redan gjort det: varför ska jag då ångra det?

Moraliskt sammanbrott

Sverige börjar närma sig ett moraliskt sammanbrott. Att politiker och stat inte kan skydda 10-åringar från 13-åriga rånare, då är den svenska statens impotens total.

Vad ska vi med poliser, socialsekreterare och allt annat som vi betalar världens högsta skatter till, om verksamheterna inte klarar av de mest fundamentala och enkla uppgifterna?

Det finns uppenbarligen inga vuxna bland dagens makthavare. Frågan är om en majoritet av svenska folket är beredda att kasta ut de oförmögna och ge oppositionen en chans att rädda tryggheten.

Det är verkligen dags att utkräva ansvar.