En gång i tiden stod Socialdemokraterna för att industrialisera Sverige så att välstånd kunde byggas. Man såg det som en frihetsreform att även låg- och medelinkomsttagare skulle kunna ha bil. De unga socialdemokraterna vill nu avindustrialisera landet och ta bilen från vanligt folk.

SSU:s ordförande Lisa Nåbo menar att partiet inte längre ska framstå som ett ansvarstagande parti eftersom den linjen inte längre är hållbar. Ett område där Lisa Nåbo har synpunkter på regeringens hantering är frågan om Cementas kalkbrytning i Slite på Gotland kan fortsatta trots att den lokalt påverkar grundvattnet.

Andra ungdomsförbund uttrycker förståelse för regeringens politik – att ta hänsyn till jobben – trots att de egentligen anser att alla företag som inte lever upp miljölagstiftningen måste betala dyrt för det.

Lisa Nåbo är mer militant.

– Straffa dem! Se till att det blir riktigt jävla dyrt att förstöra klimatet. Där tycker vi att det finns mycket mer att önska av regeringen. Jag kan inte förstå hur man tycker att tillväxt till varje pris, säger hon till DN (betalvägg).

Även om import av cement skulle innebära en negativ påverkan på klimatet vill unga socialdemokrater avveckla svensk industri. Det är viktigare att framstå som en engagerad miljövän, än att vara miljöeffektiv och rationell. Verkligheten tycks inte spela någon roll, det enda som räknas är hur det låter.

När tidningen påpekar att MP:s och C:s ungdomsförbund inte går lika långt ler Nåbo.

– Ja, men vi kanske är det nya gröna då. Det har jag inga problem med.

Hon förstår inte kritiken och tycker att man kan bygga vindkraftverk istället för att bryta kalk.

Förbud bensinbilar

SSU vill förbjuda försäljning av bensinbilar från 2025.

Detta även om bilen är oumbärlig för många familjer som kämpar med att få ihop livspusslet. De allra flesta svenskar bor inte i Stockholm och kan inte cykla till jobbet eller skolan. Ännu mindre kan de skjutsa barnen på pakethållaren till fritidsaktiviteter.

Ett förbud blir mycket kostsamt för de som måste ha bil, vilket ofta är personer som bor på mindre orter och på landsbygden.

Men unga socialdemokrater spottar dessa människor i ansiktet. Man ska framstå som miljöaktivister, och då för det kosta vad det kosta vill i umbäranden och svårigheter för vanligt folk att leva.

Valrörelsen ser ut att bli en strid mellan de partier som befinner sig i verkligheten genom att ha respekt för svenska folkets vardag, och de partier som fullständigt struntar i väljarkårens vardagsbekymmer för att själva få framstå som goda miljöpolitiker.

Om väljarna inte röstar rätt, kommer Sverige att avindustrialiseras med sjunkande välstånd och en allt mörkare framtid, både bildligt och bokstavligt.