En riksdagstjänsteman som under flera år arbetat för Miljöpartiet har avslöjats vara aktiv i den rasideologiska organisationen ”Det fria Sverige” och arbetar för att införa lokala separatistiska ”svenska zoner”.

Nu senast, sedan förra året, har han varit anställd av Sverigedemokraterna, vilket fick S och MP att sprida skadeglada meddelanden.

Men på tisdagseftermiddagen kunde nättidningen Bulletin avslöja att tjänstemannen varit verksam inom först Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom. Sedan har han varit tjänsteman inom partiet, och jobbat nära det tidigare språkröret Maria Wetterstrand och 1999 blev han ansvarig för Miljöpartiets EU-valkampanj och jobbade med att få bland annat Per Gahrton vald till EU-parlamentet.

Under 2010-talet hade tjänstemannen uppdrag för Nordiska rådet där han jobbat med företrädare för både den svenska MP–S-regeringen och tidigare den borgerliga regeringen.

Först då mannen under 2020 anställts av SD har Expo granskat mannen. Men vänsterextrema Expo dolde mannens bakgrund i Miljöpartiet och i Nordiska rådet när man gick ut med sitt avslöjande.

Kommer från de rödbruna

Med avstamp i dessa uppgifter har Jimmie Åkesson nu gett svar på tal till MP-språkrörens och S-ministern Mikael Dambergs utspel.

”Är det nu Per Bolund tycker att jag ska kalla regeringen ’den rödbruna sidan’?”, skriver SD-ledaren i en tweet.

Avstängd

Tjänstemannen är avstängd under utredning, uppger Sverigedemokraterna till Expressen. Ett uteslutningsärende har inletts.

*

Se inslag i Riks som intervjuar Expo-chefen som dock vägrar svara på frågan varför man dolt mannens bakgrund: