I mediernas kommentarer till kommissionens underbetyg åt hur Sverige klarade coronapandemin – ”ett haveri” – pekar så gott som alla ut regeringen som senfärdig, hukande, med bristande självförtroende.

Här är sex röster som ger sin analys på lördagsmorgonen.

Regeringen hukade bakom Folkhälsomyndigheten

”Regeringens mål om 100.000 tester i veckan i april 2020 uppnåddes inte förrän i september. Det är ett tydligt exempel på det bristande ledarskap som regeringen Löfven har visat under krisen. I stället för att ta initiativet, snabbt tillskjuta pengar och lägga nödvändiga lagändringar i snabbspår valde den rödgröna regeringen att huka bakom Folkhälsomyndigheten. Men det är inte tjänstemäns uppgift att väga risker och kostnader mot varandra, det är politikernas.”
EXPRESSEN, ledarartikel (liberal)

Socialministerns flathet kan inte ursäktas

”Socialminister Lena Hallengren (S) [sa i radiointervju om smittspårning] att hon var ’lika förbannad som alla andra över att det dröjt’. Men det ankommer icke på statsrådet att posera med sina känslor, utan att ta ansvar för att hon och den regering hon tillhör, har underlåtit att göra det den ska. Ingen kan ursäkta senfärdigheten och flatheten med att det har saknats tillräcklig kunskap, insikt och underlag.”
TOVE LIFVENDAHL, politisk redaktör Svenska Dagbladet (ober M)

Borde visat större politiskt självförtroende

”Frågan är bara, visste vi inte allt det där förut? [Men:] Det senaste årets tjafsande mellan regionerna och staten duger helt enkelt inte. Kanske borde också regeringen ha visat ett större politiskt självförtroende.”
INGVAR PERSSON, ledarskribent Aftonbladet (ober S)

Ansvar av Magdalena Andersson (S) måste utkrävas

”Coronakommissionens kritik mot regeringens hantering av pandemin är förintande. Kommissionen visar till och med att regeringens vägval ligger bakom Sveriges höga smittspridning jämfört med grannländernas. Ansvar måste utkrävas… Stefan Löfvens efterträdare Magdalena Andersson bär också en central roll. Det är hennes ansvarsområde [finansieringsansvar] som kommissionen beskriver som ett haveri.”
PER GUDMUNDSON, ledarskribent Bulletin (liberalkonservativ)

Skulden faller på regeringen

”I en kris regerar stuprörsmentaliteten vidare. Ansvarsprincipen, att samma instans sköter ruljangsen i såväl vardag som kris, är en stomme. Men när det hårdnar till finns det ingen som bestämmer. Det gällde under tsunamikatastrofen 2004, och i grunden har inget förbättrats sedan dess. Skulden för det faller på regering och riksdag.”
DAGENS NYHETER, huvudledare (ober liberal)

Marknadsliberalismens fel

”Vi får väl se om något drev kan piskas fram mot regeringen för coronahanteringen. Jag tror inte efterklokhetens apokalyptiska ryttare lyckas med det. Det vi vet är att äldreomsorgen var/är underbemannad och att beredskap inte är den förhärskande marknadsliberalismens starka sida.”
GÖRAN GREIDER, chefredaktör Dalademokraten (S)

Andra medier har ännu inte hunnit analysera rapporten eller har lagt text bakom betalvägg.