Att artisten Nils Grönberg, mer känd som Einár, sköts ihjäl är inte enbart en bevis på allt grövre våldsspiral i samhället, det är ett stort bakslag för rättsstaten eftersom Grönberg skulle höras i rättegång mot gängkriminella nästa vecka.

Ett troligt motiv som växer fram angående den brutala nedskjutningen av Grönberg på öppen gata utanför hans bostad är att han skulle höras i hovrätten i det uppmärksammade fallet med gängkriminella rappare som Sveriges Radio P3 belönat med musikpris.

Rättsstaten börjar rasa samman

Bara timmar före mordet hade domstolen beslutat kalla på Grönberg och för att försäkra sig om att han skulle dyka upp skulle han hämtas av polis, rapporterar DN.

Att Sverige som rättsstat inte kan skydda personer som ska höras i rättegång, som målsägare eller vittnen, är ytterligare ett tecken på att detta land håller på att gå förlorat. Laglösheten breder ut sig.

Samtidigt är de styrande politikerna handlingsförlamade av vänsterkriminologiska dogmer om att det är mördarna och våldsverkarna som det är mest synd om. Därför har Sverige en skrämmande liten och ineffektiv ordningsmakt. Jämfört med Tyskland har Sverige två poliser där Tyskland har tre.

Polisen slår larm: vi hinner inte utreda alla mord

Under dagen före mordet på Grönberg slog polisens mordutredare larm om att man inte hinner med den stora mängden gängmord som sker i Stockholm.

– Bara tanken att det skulle ske lika många mord på Södermalm som det gör i Järva utan att det skulle bli en regeringskris eller en nationell händelse inom polisen, den är otänkbar, säger Caroline Asplund, inspektör vid polisområde Stockholm Nord till SVT. 

Bara timmar senare sköts rapparen ihjäl i Hammarby sjöstad som gränsar till Södermalm.

Ingenting händer medan morden blir fler

Utredningar gällande mord och mordförsök läggs på utredare som redan är överbelastade och saknar resurser i form av analytiker, it-specialister och andra erfarna utredare. Man är inte organiserad för att klara den ökande mängden dödsskjutningar som nu sker. Polisen vill kunna punktmarkera de individer som står för det extrema våldet och kyla av konflikter.

– Man pratar om det som en extraordinär situation, även bland höga polischefer. Men för oss som jobbar med utredningarna är känslan att ingenting händer, utan vi får traggla på så gott det går, säger Asplund. 

Sverige måste få nytt ledarskap

Ytterst handlar det om att Sverige saknar en regering som förstår allvaret. Handlingskraften fattas. Skälet är att S/MP-regeringen är ideologiskt skolad av vänsterkriminologer som anser att polisen är till mer besvär än till nytta. Regeringspartierna anser att det är polisen som provocerar de stackars kriminella, om de skulle punktmarkeras.

Frågan är hur länge väljarkåren ska lyssna på vänsterståndpunkterna att inte störa de kriminella eftersom de då blir ledsna och att straffen vid grova brott ska vara så korta som möjligt eftersom ”de inte hjälper”.

Resultatet av denna vänsterideologi ser vi nu dagligen: mer våld, grövre våld, polis som inte hinner med och en rättsstat som vacklar.