Den brittiske parlamentsledamoten David Amess knivhöggs till döds när han mötte väljare i en kyrka i Essex på fredagen. Attacken utreds som ett islamistiskt terrordåd, uppger polisen.

Den 25-årige man som greps på mordplatsen har häktats misstänkt för dådet. Han är brittisk medborgare med rötter i Somalia, uppger flera brittiska medier.

”Tidiga utredningsinsatser har visat att islamistisk extremism kan vara ett möjligt motiv”, skriver Scotland Yard i ett uttalande.

Det var vid lunchtid på fredagen som Amess inbjudit väljarna i hans valkrets att komma för att framföra synpunkter eller ställa frågor till honom. Amess var känd för att vilja ha täta kontakter med väljarna.

Under samtalen med väljarna gick 25-åringen fram till Amess och högg honom upprepade gånger med kniv. Amess dog på platsen.

– Han dog när han tjänade folket, säger prästen Jeffrey Woolnaugh.

I ett kort tv-uttalande sa premiärminister Boris Johnson att han var ”djupt chockad” över Amess död.

– Framförallt så var han en av de snällaste och trevligaste personerna i politiken. Han hade även en enastående av att få igenom lagändringar för att hjälpa de mest sårbara, sa Johnson.

Sir David Amess, 69, hade suttit i parlamentet sedan 1983 och var en omtyckt lokalpolitiker.

Redan timmarna efter knivdådet rapporterade Sky News att detta inte hänt om mötet med väljarna hade skett på hans kontor. Där finns säkerhetsrutiner. Men Amess ville träffa väljarna ute i samhället.

Nu kommer säkerhetsrutinerna för politiker att ses över. Avståndet mellan politiker och allmänheten kommer att växa.

*
Se mer i BBC, Sky News, The Sun, Daily Mail, Aftonbladet, Expressen,