Göta hovrätt fastställer tingsrättens livstidsdom mot afghanen Tamim Sultani som i mars knivhögg sju män i Vetlanda. En enig hovrätt dömer Sultani för försök till mord i sju fall.

I somras överklagade Sultani domen från tingsrätten. Han har via sin advokat bland annat argumenterat för att knivattackerna ska rubriceras som grov misshandel, eftersom han menar att han inte hade för avsikt att döda någon.

En enig Göta hovrätt slår fast att det är bevisat att 22-åringens avsikt var att döda de sju män han knivhögg på olika platser i Vetlanda den 3 mars.

– När det gäller mannens uppsåt har hovrätten, till skillnad från tingsrätten, kommit fram till att det är bevisat att mannen hade så kallat avsiktsuppsåt till brotten, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt i ett pressmeddelande.

Därmed är straffvärdet för vart och ett av de sju brotten högre än vad tingsrätten kom fram till. Hovrätten anser precis som tingsrätten att det fanns en konkret fara för att målsägandena skulle dö.

Tamim Sultani har via sin advokat argumenterat för att knivattackerna ska rubriceras som grov misshandel, eftersom han menar att han inte hade för avsikt att döda någon.

Hovrätten fastställer även tingsrättens beslut att mannen ska betala skadestånd till var och en av de sju målsägandena och så som medborgare i Afghanistan sedan utvisas.

*

Se mer om gärningsmannen i Samtiden här.