I över sex timmar, under måndagskvällen, låg världens största plattform inom sociala medier tjänster nere. Företaget Facebook som också kontrollerar Messenger, Instagram och Whatsapp hade problem med routersystemet.

Avbrottet igår kväll tros bero på en uppdatering som gick fel. Det verkar som att Facebook inte har tillräckligt med backup-system.

– Det här tyder på en typ av säkerhetstänkande som man inte förväntar sig av en sådan stor aktör, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter till SR.

Enligt New York Times fick Facebook skickat en grupp anställda till en servarhall i Santa Clara i Kalifornien för en manuell omstart. Facebook-anställda har inte kunnat använda sina interna system eftersom de också legat nere. 

Det var konfigurationsförändringar i routerenheter som koordinerar nätverkstrafik mellan datacenter som orsakade stoppet. Santosh Janardhan, vice ordförande för Facebooks infrastruktur, skrev i ett inlägg i natt:

”Denna störning i nätverkstrafiken hade en kaskadeffekt för det sätt som våra datacenter kommunicerar, vilket stoppade våra tjänster.”