Lars Vilks och två poliser dödades när den civila polisbil de färdades i krockade med en lastbil på E4 utanför Markaryd på söndagseftermiddagen.

Kollisionen mellan fordonen var kraftig. Lastbilsföraren har förts till sjukhus med ambulans. En utredning av olyckan leds nu av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren.

– Att den person vi är satta att skydda och våra två kollegors liv slutar i denna tragedi är ogripbart och outsägligt sorgligt, säger Carina Persson, regionpolischef i region Syd i ett pressmeddelande.

På väg hem efter middag

Lars Vilks hade varit på besök hos Stina och Kjell Dabrowski i Stocksund norr om Stockholm när han var på väg tillbaka hem.

– Det var en ovanligt mysig middag. Lars humor och värme kom fram, som alltid. Han hade ett så befriande sätt att möta all jävelskap som drabbade honom, säger Stina Dabrowski till DN.

Konstnär med integritet

Det var 2007, efter att Lars Vilks i tidningen Nerikes Allehanda publicerat tre teckningar där profeten Muhammed framställdes som en rondellhund, som han stått under hot från radikala islamister. I mer än tio år har han haft livvakter dygnet runt och inte kunnat röra sig fritt.

I samband med ett föredrag i Köpenhamn 2015 var Vilks förmodad måltavla för en terrorattack där en person sköts ihjäl och flera skadades.

Lars Vilks var modig. För honom var det ingen plattityd att konsten skulle utmana. Han är en av ytterst få i kulturvärlden som menade det. Han var ärlig och rak där medie- och kulturetablissemangen hycklade.

Han var en av Sveriges mest intressanta kulturpersonligheter.

Lars Vilks blev 75 år.