Greta Thunberg och klimataktivistiska medier skapar stor ångest hos många unga, men deras domedagspropaganda saknar stöd i fakta och vetenskap. Det skriver nu flera forskare, bland annat två av huvudförfattarna till den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC.

Klimataktivister i medierna har fått unga att hungerstrejka och utsätta sig för livsfara eftersom de ändå snart att dö av klimatförändringar. Detta chockar vetenskapsmän som arbetar med klimatet och inte alls delar denna hysteriska och ångestskapande undergångspropaganda.

Undergångsscenarior saknar grund i vetenskapen

Forskarna konstaterar idag på DN-Debatt (en tidning som kraftigt underblåst hysterin och sett all kritik som jämförbart med förnekelse av Förintelsen) att man måste ställa riskerna med klimatet ”i proportion till andra risker och till de sociala, ekonomiska, medicinska och tekniska landvinningar som minskar dödligheten i naturkatastrofer. Att likställa klimatförändringarnas risker med mänsklighetens undergång är inte konstruktivt och saknar vetenskapligt stöd.”

Tänk att det skulle ta sådan tid innan ansvariga öppnar truten och säger emot klimathysterin!

Denna dårskap får dominera nyhetsflödet på ett synnerligen ansvarslöst och vilseledande sätt. Vi får hoppas att medierna nu slutar lyfta fram Greta Thunberg som en ny gud. Slutar överdriva. Och istället för dyrkande av skrupelfria politiker som sprider undergångsscenarior ställer dem mot väggen med kritiska frågor bygga på fakta.

Forskarna skriver att ”föreställningen att vi är nära en absolut gräns” för kollaps ”är farlig”.

Lyssnar DN? Lyssnar public service och alla andra som hävdar att de bedriver journalistik?

Rädsla för kollaps dålig grogrund för politiska beslut

Det finns risker med allt konstaterar forskarna, men ”det finns dock ingen forskning som visar att [klimatutvecklingen] skulle leda till att den mänskliga civilisationen kollapsar”.

Vi får hoppas Peter Wolodarski och alla andra Greta-fan läser forskarnas varning för klimathysteri: ”Detta är en dålig grogrund för de politiska beslut och internationella överenskommelser”.

Alltså: Greta och hysterikerna är farliga och ger en dålig grogrund för politiska beslut.

Tänk om detta till slut kunde få genomslag i samhällsdebatten och hos de tongivande aktörerna i medierna.