Står svenska journalister upp för yttrandefriheten? Tyvärr är den frågan befogad när man ser på hur svenska medier och så kallade intellektuella behandlade Lars Vilks medan han levde. En som vill avslöja rökridåerna som dessa röster nu lägger ut efter konstnärens död är Janne Josefsson.

Journalisten Janne Josefsson berättar i sin DN-kolumn (betalvägg) om när han 2016 ordnade ett av passen på ett journalistseminarium i Göteborg. En gäst var konstnären Lars Vilks och temat det fria ordet och yttrandefriheten. 

Upprörda att Vilks var gäst

”Några välkända och tunga journalister kom fram till mig och var upprörda över vårt tilltag att bjuda in Vilks. Det blev mycket starka reaktioner till och med inom arrangörsgruppen”, skriver Josefsson.

”Men temat är ju yttrandefrihet, invände jag. Det hjälpte inte. Flera var bestörta över vårt tilltag. För mig en helt obegriplig och skrämmande inställning hos svenska journalister”. Lars Vilks försvarade ju rätten för provokativ konst och yttrandefriheten mot religiös fundamentalism.

Men nu efter hans död försöker journalister ”i efterhand dölja hyckleriet”, fortsätter han.

Bara ”smakliga” åsikter var välkomna

Josefsson pekar på att flera av Publicistklubbens ordförande hånade Lars Vilks medan han levde. Nu talar de om Vilks – ”men helt utan självrannsakan eller självkritik”. En av dessa ordföranden menade 2010 att Lars Vilks borde ”be om ursäkt hos dem som möjligen känner sig kränkta av teckningen”. Nu efter hans död säger samma journalist: ”Ingen har som Lars Vilks tvingat oss att på djupet reflektera över yttrandefrihetens mål, mening och gränser.”

En annan av Publicistklubbens ordförande hånade Lars Vilks och kallade honom ”feg”. Allt medan ordförande i Svenska PEN ansåg att hela Vilks upptåg var ”osmakligt”, konstaterar Josefsson i sin kolumn och syrligt svarar: ”Ja, det är klart att det bara ska vara ”smakliga” åsikter och idéer som ska få yttras… Hur skulle det annars se ut?”

Professorer ville förbjuda Lars Vilks att föreläsa på universitetet i Uppsala. Statsminister Stefan Löfvens historieexpert Henrik Arnstad, skrev att om satirtecknarna på Jyllands-Posten skulle skjutas ihjäl har de sig själva att skylla.

Josefsson summerar: ”Att författare, publicister och journalister nu försöker dölja sitt sanna förhållande till Vilks, rondellhunden och yttrandefriheten, måste avslöjas. Rökridåer får inte hindra oss att se hyckleriet.”