Ulf Adelsohn, tidigare partiledare i Moderaterna, menar att partiet fick ”ett helvete” på grund av att Fredrik Reinfeldt (M) begått de största politiska misstagen någonsin inom partiet. Ja, och svenska folket har också fått betala ett högt pris för Reinfeldts linje om generöst öppna gränser, en katastrofal politik som Löfven sedan fortsatt.

Ett stort misstag som Ulf Adelsohn pekar ut är att Fredrik Reinfeldt avgick som statsminister direkt på valnatten 2014. Reinfeldt borde ha suttit kvar och sagt att ”vill de rödgröna fälla mig får de göra det med hjälp av SD”.

De rödgröna var visserligen större än de borgerliga, men inget block hade egen majoritet.

– När man sitter vid sidan om så sliter man ju sitt hår! Som du ser har jag slitit ganska väl. Men det var ett politiskt misstag av för landet avgörande slag, säger Ulf Adelsohn till GP (betalvägg).

Det andra stora misstaget var Decemberöverenskommelsen som ”villkorslöst överlät makten till sossarna”.

– Dessa två saker gav Sverigedemokraterna ett övertag som man nu har ett helvete att ta tillbaka. Två avgörande politiska misstag, signerade Fredrik Reinfeldt, säger Adelsohn i tidningen.

”Öppna era hjärtan”

För Aftonbladet utvecklar Ulf Adelsohn resonemanget genom att lägga till att det också finns ett tredje misstag – Fredrik Reinfeldts sommartal 2014 om att ”Öppna era hjärtan”.

– Det är klart att det inte blev bra. Reaktionerna blev väldigt negativa på detta och det var inget som uppskattades av väljarna.

Ulf Adelsohn anser att Sverige i stället ska ha en restriktiv flyktingpolitik och att Sverigedemokraterna har mognat.

Reinfeldt lockade miljoner från Mellanöstern

Det är lätt att hålla med den gamle moderatledaren Adelsohn. Särskilt det tredje misstaget – att stå för öppna gränser och i praktiken fri invandring. Här bidrog Fredrik Reinfeldt som Sveriges statsminister och Angela Merkel som tysk förbundskansler till att locka miljontals människor från Mellanöstern till Europa. Dessa mäktiga politiker sa ju ”Kom hit, vi försörjer er! Vi ger er permanent uppehållstillstånd!”

Självfallet får det dramatiska konsekvenser när hundratals miljoner människor i Mellanöstern får höra att Europa välkomnar dem till ett bättre liv. Det är ”pull-faktor” av gigantiska mått.

Just nu upplever USA samma problem sedan Donald Trump ersatts av Joe Biden som också genom sitt godhetssignalerande talat om för hundratals miljoner i Sydamerika att de är välkomna till USA. Det har skapat ett rekordstort tryck mot gränsen till Mexiko. Varje månad söker sig hundratusentals mot gränsen, medan trycket var betydligt lägre under Trump då han var tydlig med att USA inte ska ta emot illegala migranter.

(M)ycket att reparera

Moderaterna, som nu inleder sin stämma, har tappat mycket förtroende under Reinfeldt och därmed mycket att reparera. Partiet måste välja väg: en ansvarsfull, restriktiv konservativ linje eller en symbolpolitisk godhetsliberalism.

Någon skrev för länge sedan att liberalism fungerar bara när man väl har fått ordning och trygghet i samhället. Så borde moderater som räknar sig som liberaler se på uppgiften. Först återskapa ordning och trygghet genom strikt konservativ politik. Därefter kan man välja att lyfta liberala aspekter. Då kan man profiler sig på sänkta skatter före välfärdssatsningar.

Men först måste vi rädda landet från den exploderande kriminaliteten, den växande korruptionen och värna de människor som arbetat, slitit och gjort sin plikt med drabbats av välfärdssystemens otillräcklighet.

Den uppgiften borde oppositionen kunna ta på sig tillsammans.